El TSJC torna a esquivar el decret i imposa "una matèria principal" en castellà a una escola
- TEMA:
- Català
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordena impartir en castellà almenys una matèria "principal" en una aula d'una escola de Barcelona. Es tracta de la primera vegada que es dicten mesures cautelars en un centre on fins ara no se n'aplicaven després que el govern aprovés la llei i el decret llei que prohibeixen els percentatges en l'ús de les llengües.
Més castellà sense parlar de percentatges
La família havia demanat que es fessin un 25% de classes en castellà, però el tribunal ho va desestimar en virtut de la nova normativa. Ara, a instàncies d'un recurs presentat per l'Assemblea per una Escola Bilingüe, la direcció del centre detalla que el castellà s'utilitza com a llengua principal en la matèria de Llengua Castellana i Literatura, així com en alguns tallers i materials audiovisuals.
El TSJC considera que aquesta presència del castellà és "insuficient" i que "no garanteix" que l'alumnat el domini en acabar l'escolarització obligatòria. Per això obliga a impartir-lo, almenys, en una altra àrea o matèria "troncal"; això sí, sense parlar de percentatges.
Ara, Educació té cinc dies per recórrer la sentència.
A l'espera del Tribunal Constitucional
Fa menys d'un mes, el TSJC també va resoldre que calia impartir una matèria "principal" en castellà en una aula d'una escola de Barcelona on ja s'aplicaven mesures cautelars arran de la denúncia d'una família el 2019.
Al juliol, en canvi, va denegar aquestes mesures en una altra aula d'una escola de Barcelona que havia demanat el 25% de castellà al·legant que ho impedia la normativa aprovada per la Generalitat.
Aquest, doncs, és un cas més del degoteig de sentències després que el govern aprovés la legislació del català a l'escola; una legislació que està pendent del pronunciament del Tribunal Constitucional.
Cambray: "El TSJC retorça els arguments jurídics"
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha qualificat de "sorprenent i aberrant" la interlocutòria del TSJC. Cambray creu que, "com que el TSJC no se n'ha sortit, de tombar el marc normatiu que protegeix el català a l'escola", ara "retorça els arguments jurídics per adjudicar-se la capacitat de decidir en quina llengua s'ha de fer l'escola".
En un fil de tuits, el conseller d'Educació assegura que "obligar a fer en castellà un àmbit d'aprenentatge és dictar proporcions", en un moment en què "el decret llei del català diu que no es poden aplicar 'proporcions o percentatges en l'ensenyament i l'ús de les llengües'".
"Un tribunal no pot decidir en quina llengua es fa l'educació d'un país", conclou: