Tsunami Democràtic i el nou activisme digital en les protestes per la sentència

Es busca l'anonimat amb eines tecnològiques cada vegada més sofisticades
Enllaç a altres textos de l'autor

Vicky Miró Julià

Periodista de la secció de Societat de TV3, especialitzada en tecnologia

@vickymiro
Actualitzat
TEMA:
Xarxes socials

És una cançó gravada amb el mòbil des dels mateixos carrers on passen les protestes. Es diu "Llàgrimes de sang" i és un exemple de la mirada dels joves sobre la sentència. "Llibertat a Catalunya no és un puta Espanya", "foc a la poli, no toqueu lo nostre", "hem crescut amb cada cop de porra, ara plantem cara, no ens agrada córrer" son algunes de les frases que canta el grup de trap català Flashy Ice Cream.

 

 

La van penjar a Instagram com a protesta després de la sentència i ràpidament es va viralitzar. Ara suma més de 80.000 visualitzacions entre Youtube i Instagram. També és una bona mostra de com els joves fan servir Instagram, ja no només per penjar la seva vida quotidiana, sinó també per informar-se i rebre opinió a través de comptes com "Independènciacatalana" o "catalunya_life", que sumen fins a 100.000 seguidors.

"Trobem molt reflex de les protestes a Instagram per la senzilla raó que Instagram és la normalitat dels joves. En canvi, Telegram és l'eficiència, per coordinar grups grans, per ser discret amb el número de telèfon i per poder mantenir una conversa ordenada", apunta Genís Roca, especialista en transformació digital.


Els aprenentatges de l'1 d'octubre

El traspàs de Whatsapp a Telegram com a xarxa de missatgeria i difusió de convocatòries és un dels aprenentatges de l'1 d'Octubre. Hi ha una voluntat de protegir la pròpia identitat i també de protegir-se de la censura. A diferència de Whatsapp, a Telegram pots subscriure't a un grup de difusió sense revelar el número de telèfon, no es permet escriure al grup, només pots rebre els missatges de l'emissor i a més, Telegram és poc procliu tant a tancar grups com a entregar la identitat dels qui hi són. A més, en protestes tan nombroses com les que s'organitzen, els grups de Telegram presenten un altre avantatge:

"Els grups de difusió a Whatsapp tenen un topall de 256 membres, i a Telegram no tenen topall. Això et permet posar-hi 100.000, 200.000... 500.000 persones", reflexiona Roca.


De fet, al canal de Tsunami ja hi ha el 5% dels catalans, però els seus organitzadors insisteixen que cal baixar-se l'app. Una eina pensada per evitar escenaris de censura com el que hi va haver a Hong Kong, on Apple va retirar l'aplicació que feien servir els manifestants.

"Aquesta gent, juga a una altra lliga. Ni Hong Kong tenia una aplicació tan sofisticada com la que ens hem trobat ara. Bàsicament, no conec altra aplicació igual d'eficient igual d'operativament viable. Aleshores, encara ho estem intentant processar", afirma Enric Luján, professor de Ciències Polítiques de la UB especialitzat en tecnologia.

"Allò que deu espantar algú de Tsunami no és el canal de Telegram de 360.000 persones, sinó que està intentant explorar una tecnologia de mobilització molt més eficient", afegeix Genís Roca.

Què permet l'app de Tsunami Democràtic?

L'app de Tsunami Democràtic ha aixecat expectativa abans i tot d'activar-se. Mitjans estrangers especialitzats en tecnologia li han dedicat articles destacant que, segons TechCrunch que és "una eina descentralitzada que encoratja la desobediència civil" i, segons Wired, que "crea un nou tipus d'activisme online al qual tothom hauria de parar-hi atenció".  

L'aplicació demana conèixer la geolocalització de l'usuari i els dies i hores que té disponibles. Així, els seus organitzadors poden arribar a triar l'acció "ad hoc" en funció de les persones que hi podrien anar.    

"Aquesta capacitat d'organitzar desenes de milers o centenars de milers de persones distribuïdes pel territori en funció de l'expectativa d'èxit que pots tenir és una novetat i tècnicament és rellevant." destaca Genís Roca.

Tsunami Democràtic va demostrar la seva capacitat col·lapsant durant hores l'aeroport del Prat el mateix dia de la sentència, i segons afirmen els seus organitzadors, està enfocada a la desobediència civil no violenta. Però la seva organització és anònima, opaca i vertical.

"Es podrien dir Tsunami Efectiu, Tsunami Operatiu, Tsunami Tècnicament Sofisticadíssim... però Democràtic? Em genera dubtes", es pregunta Enric Luján.

"Tot això està orquestrat expressament perquè no es puguin repetir escenaris passats, com que els líders d'Òmnium i ANC respectivament acabin a la presó per cridar a aquestes convocatòries."

Per Luján, l'amenaça de presó per als organitzadors de protestes, explica la voluntat de protegir-se de la llum pública, però obre nous escenaris:  

"Operativament és brillant, però políticament a mi em preocupa sincerament. És a dir, estem parlant que els lideratges són opacs però qui es descarrega l'app és gent real que va a les convocatòries."


Tot plegat, en un moment en què es parla molts dels lideratges.

"Sí, es parla molt dels lideratges però és molt probable que no n'hi hagi. Aquesta gent segueix el canal sense saber qui hi ha al darrere. No necessiten saber qui hi ha al darrere per sumar-se o no a la causa."

ARXIVAT A:
Xarxes socials Instagram Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut