Un helicòpter sobrevola la zona d'excavacions per al rescat de Julen

El tub per encamisar el pou per rescatar Julen s'haurà d'estrènyer al fons

Arestes del terreny impedeixen acabar d'encamisar el pou per on han de baixar els miners que han d'arribar fins al nen
Actualitzat
TEMA:
Julen

Unes arestes al terreny han impedit avui, dimecres, que es pugui acabar d'encamisar el pou, de 60 metres, que s'ha perforat en paral·lel al pou on va caure el petit Julen, ja fa 10 dies. S'aplicarà un pla B: estrènyer els últims metres del tub i poder fer baixar els miners perquè comencin a treballar en l'excavació de la galeria horitzontal.

 

La grua manté suspès el tub per encamisar la galeria vertical (EFE).

 

Cada dia, els tècnics i els enginyers han hagut de suprerar un entrebanc. Avui, els tres últims metres del tub que assegurava que no hi hagués despreniments a la galeria s'han encallat i no han pogut arribar fins al fons. Els especialistes que hi treballen estudiaven diverses opcions; una era eixamplar tot el pou però, finalment, han decidit que en els últims metres s'estrenyirà el diàmetre del tub.

 

 

Això no serà un impediment perquè hi càpiga la gàbia ascensor que ha de fer baixar els miners especialitzats en rescats vinguts d'Astúries, que han d'arribar fins on se suposa que hi ha el nen.

Els 8 especialistes de rescat miner han supervisat avui el terreny per preveure possibles complicacions. Trigaran unes 24 hores a excavar la galeria horitzontal. Els TEDAX de la Guàrdia Civil també estan a punt per si cal trencar parts dures del terreny amb microexplosions controlades. 

 

Els bombers de rescat de muntanya a Totalán (EFE).

 

Els bombers, que també hauran de baixar per rescatar el nen, han explicat que, per seguretat, els miners han demanat que s'aixequi una plataforma de treball a 12 metres per sobre del pou. En aquesta plataforma es penjarà la gàbia de 1,05 metres de diàmetre i 2,5 d'alçada  amb la que baixaran pel túnel vertical.

Unes 300 persones treballen en el dispositiu de rescat les 24 hores del dia. 

Un cop més, ni autoritats ni tècnics s'atreveixen a parlar de terminis. La prioritat és arribar a trobar en Julen amb seguretat pels equips de rescat en una tasca complexa i arriscada. 

En cap moment s'ha tingut cap prova de vida de la criatura i ni tampoc se sap del cert en quina profunditat ha pogut arribar. El pou té una profunditat de 110 metres. El primer dia els equips de rescat ja es van trobar que, en el pou on havia caigut el nen, a 73 metres de profunditat ja no podien avançar.

ARXIVAT A:
Julen Menors Andalusia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut