Una família es fa una foto de record a Sau, amb el campanar al fons
Una família es fa una foto de record a Sau, amb el campanar al fons (ACN/Nia Escolà)

El turisme de sequera omple Sau coincidint amb una protesta contra el buidatge del pantà

Un centenar de persones s'han manifestat contra la decisió de l'ACA de transvasar l'aigua a Susqueda, que els experts defensen com a mal menor

Sau s'ha omplert de gent aquest matí de diumenge. Hi han coincidit una protesta contra el buidat del pantà, un aplec sardanista i una afluència de cotxes més gran de l'habitual pel que s'ha definit com a "turisme de sequera", gent que s'arriba a veure com està el pantà. 

Un centenar de persones s'han concentrat a la presa per protestar en contra de la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua d'accelerar el desembassament d'aigua cap al pantà de Susqueda. L'objectiu de la mesura és preservar la qualitat de l'aigua i l'abastiment de l'àrea metropolitana i Girona, però els manifestants diuen que impactarà contra l'economia local, a més de provocar una matança de peixos.

Pancartes de la protesta, que ha aplegat un centenar de persones
Pancartes de la protesta, que ha aplegat un centenar de persones (ACN/Nia Escolà)

Els pescadors de la zona es queixen que la mesura, aprovada aquesta setmana per l'ACA, posa en perill la fauna del pantà"Serà la matança de peixos més gran d'Europa", ha denunciat  Lluís Roca, pescador i usuari de l'embassament, que es pregunta qui es responsabilitzarà de repoblar el pantà.

El president de la Federació Catalana de Pesca, Albert Vidal Arconada, s'ha queixat que s'hauria d'haver previst la situació quan hi va haver el primer avís d'emergència, però considera que "es van fer prevaldre els interessos econòmics de les elèctriques".

Visitants caminant en una zona que normalment està coberta d'aigua
Visitants caminant en una zona que normalment està coberta d'aigua (ACN/Nia Escolà)

El risc de no actuar

Malgrat les queixes dels pescadors, el catedràtic emèrit d'Ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat fa notar que el baix nivell de l'aigua deixa gairebé sense oxigen els peixos i "si es moren tots de cop, es podriran allà i encara serà pitjor".

Al pantà de Sau la majoria de les espècies són invasores. El lucioperca i el silur són els depredadors més grossos, que s'hi han portat per fer pesca esportiva. El coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic, Marc Ordeix, creu que ara és un bon moment per aprofitar per treure aquestes espècies invasores "que només causen problemes, ecològics i de qualitat de l'aigua". 

Les opinions d'aquests experts estan recollides en aquest vídeo:

A banda del cas concret de Sau, dilluns s'activarà la fase d'excepcionalitat a causa de la sequera, decretada pel govern a les conques del Ter-Llobregat i de l'aqüífer Fluvià-Muga, a l'Empordà.

El campanar de Sant Romà

El nivell d'aigua del pantà de Sau, a un 13% de la seva capacitat, no estava tan baix des de l'any 2008. La situació de sequera ha atret molts visitants, que s'han arribat a veure el poble de Sant Romà de Sau, amb la icona del campanar de l'església, que estaria sota l'aigua si tot anés bé.

L'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, ha lamentat que molts "només hi van per fer-se la foto i penjar-la a Instagram" i que això provoca problemes perquè "cal tenir el territori organitzat i evitar que es formin col·lapses".

El campanar de Sant Romà amb un grup de visitants
El campanar de Sant Romà amb un grup de visitants (ACN/Nia Escolà)

Riera també s'ha mostrat crític amb la decisió de l'ACA d'accelerar el buidatge del pantà, que "pot generar problemes" a una quinzena de famílies que viuen a la zona i en alguns negocis i explotacions agrícoles i ramaderes perquè fan servir l'aigua de l'embassament. "Si finalment la poca aigua que queda no és potable, haurem de contractar cisternes i això serà un cost afegit", lamenta.

L'afluència de visitants, que col·lapsen l'aparcament i la carretera d'accés, ha fet que la Diputació de Barcelona hagi avançat les restriccions per arribar al pantà, que normalment es posaven en marxa per Setmana Santa i a l'estiu. 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut