Enfonsat el vaixell Moscou, insígnia de la flota russa al mar Negre

Ucraïna assegura que és per un atac amb míssils, mentre que Rússia parla d'una explosió de municions
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Rússia

Revés per a la flota russa desplegada al mar Negre. El seu vaixell insígnia, el Moscou, un creuer portamíssils, s'ha enfonsat després de quedar "greument danyat" per una explosió. Amb mal temps, s'ha enfonsat quan era remolcat, segons ha explicat el govern rus.

Segons el Ministeri de Defensa rus, el que ha passat a bord del Moscou és que "a causa d'un incendi han explotat municions". També ha explicat que la tripulació, de mig miler de persones, ha estat evacuada i que s'ha obert una investigació sobre els fets, segons l'agència russa Interfax.

El Moscou vist des del port de Sebastòpol, a Crimea, el novembre del 2021 (Reuters/Alexey Pavlishak)

En canvi, Maksim Martxenko, governador de la regió ucraïnesa d'Odessa, ha assegurat que "míssils Neptú [de fabricació ucraïnesa] que protegeixen el mar Negre han causat danys importants" al vaixell rus.

Oleksí Arestovitx, assessor del president Zelenski, ha declarat que "una sorpresa ha arribat al vaixell insígnia de la flota russa al mar Negre", abans de dir, però: "No comprenem què ha passat."

Columnes de fum en un vaixell i en un diposit de carburant en el port ucraïnès de Berdiansk, ocupat per Rússia, el 25 de març (Reuters/Maxar Technologies)

El Moscou seria el segon gran vaixell de la marina russa que hauria patit danys rellevants des que va començar la invasió d'Ucraïna.

El primer hauria estat un vaixell de desembarcament -anomenat Saratov o Orsk en diferents informes- que Ucraïna va assegurar haver destruït el mes passat al port ucraïnès de Berdiansk després que fos ocupat per vaixells de l'armada russa.  

El Moscou tornant al port de Sebastòpol, a Crimea, el novembre del 2021 (Reuters/Alexey Pavlishak)

Trasllat dels vaixells

Arran de l'explosió al Moscou, Rússia ha traslladat cap al sud els vaixells que tenia al nord del Mar Negre.

Un funcionari d'alt rang del Departament de Defensa dels Estats Units ha assenyalat que "menys de mitja dotzena" d'embarcacions russes que operaven al nord del Mar Negre s'haurien traslladat cap al sud.

El Moscou va entrar en servei el 1983, quan encara existia la Unió Soviètica.

Des del 2015 havia participat en la guerra de Síria, en què Rússia ha donat suport al president Bashar al-Assad. 

Els primers dies de la invasió d'Ucraïna el Moscou va intervenir en l'atac a l'illa de les Serps, a prop de la frontera amb Romania, en què 19 mariners ucraïnesos van ser capturats. Posteriorment van ser intercanviats per presoners russos.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut