La nova eina, que té una efectivitat superior al 80%, l'han desenvolupat investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron en col·laboració amb l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar (ACN/Laura Fíguls)

El Vall d'Hebron crea una app per guiar els oncòlegs en tractaments agressius contra el càncer

La nova eina informàtica és capaç de predir amb molta eficàcia la mortalitat a 90 dies de pacients amb càncer i, per tant, permet escollir la millor opció terapèutica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Càncer

L'Hospital Vall d'Hebron ha desenvolupat una aplicació web que, mitjançant un model predictiu, ajuda els oncòlegs a identificar quins pacients amb càncer tenen més risc de morir en els següents 90 dies.

L'eina es diu PROMISE Score i utilitza informació clínica i de laboratori en el moment d'ingrés del pacient en situació avançada. Es tracta del primer model de predicció per a aquest tipus de malalts.

L'objectiu principal és assistir l'equip mèdic en la identificació dels pacients amb major probabilitat de sobreviure sense necessitat de fer més proves, ajudar en la presa de decisions terapèutiques i poder ajustar els tractaments a la realitat de cada pacient.

És a dir, si l'eina apunta que el risc de morir és molt baix, es poden fer tractaments més agressius, que no caldrien si el pronòstic del malalt no és bo. És el que ha explicat a Catalunya Informació Oriol Mirallas, metge resident i investigador de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron i impulsor del projecte. 

"L'objectiu final és ajustar el tractament mèdic durant l'hospitalització el màxim possible a les necessitats del malalt. Si fas un tractament agressiu, l'intubes, etcètera, quan realment saps que té un 90% de probabilitats de morir, potser el millor seria prioritzar tractaments pal·liatius, nutrició o teràpies per al dolor."

Una eina per a molts tipus de pacients

Aquesta és la primera eina que aporta informació objectiva sobre el pronòstic d'aquests malalts. El que fa és analitzar dos paràmetres i tres analítiques que marquen entre altres coses el grau d'inflamació, la càrrega tumoral o la resposta als tractaments.

I pel que fa al perfil dels pacients, Mirallas explica que es tracta de malalts de càncer metastàtic, de tota mena de tumors i que hagin rebut diferents teràpies.

"S'ha focalitzat en el malalt de més de 18 anys, metastàsic o amb tractament sistèmic, i que hem recollit tots els tractaments, des de quimioteràpia o immunoteràpia, a tractaments nous. La cohort és molt variada i de tots els tipus tumorals."

La nova eina, que té una efectivitat superior al 80%, l'han desenvolupat en col·laboració amb l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar, i ho ha publicat aquest dimecres la prestigiosa revista científica The Lancet. Ara també s'assajarà en un estudi més ampli a escala internacional.

El model predictiu està disponible en obert per als professionals que tracten pacients amb càncer.

ARXIVAT A:
Càncer Investigadors catalans Ciència Recerca científica Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut