Vall d'Hebron participa en tres assajos de fàrmacs contra la Covid-19 (EFE/Enric Fontcuberta)

El Vall d'Hebron prova un fàrmac contra l'artritis en pacients greus de coronavirus

L'hospital participa en un assaig clínic internacional sobre l'ús del Sarilumab o Kevzara en les infeccions respiratòries greus causades per la Covid-19
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'Hospital Vall d'Hebron ha incorporat diversos pacients de Covid-19 en un assaig internacional que investiga si un fàrmac que es fa servir per a l'artritis reumatoide ajuda a reduir l'ofec que causa el coronavirus.

El medicament s'anomena Sarilumab (comercialitzat amb el nom de Kevzara) i els metges confien que la capacitat antiinflamatòria que té pugui ser "útil per aturar la síndrome de dificultat respiratòria aguda" en pacients amb infecció greu.

"L'objectiu és determinar si el fàrmac millora les complicacions potencialment mortals de les infeccions respiratòries greus provocades per la Covid-19 en contrarestar les respostes inflamatòries hiperactives als pulmons quan el virus els ataca", explica l'hospital.

Els investigadors destaquen la capacitat del medicament, autoritzat a Espanya el 2018, per inhibir la interleucina-6 (IL-6), que té un paper fonamental en aquesta resposta desproporcionada del sistema immunològic.

 

Els pacients que participen en l'assaig han de tenir pneumònia i estar ingressats amb Covid-19, classificats com a greus o crítics o que tenen disfunció multiorgànica.

La idea inicial és reclutar 300 pacients, però la xifra podria variar segons l'evolució de la pandèmia a casa país. El tractament es fa amb una sola dosi per via intravenosa.

L'assaig està en fase 2 i 3, que, en resum, estudia la dosificació i confirma els efectes terapèutics del fàrmac.

El Palau d'Esports ha començat a funcionar com un annex de l'Hospital Vall d'Hebron (EFE/Enric Fontcuberta)

 

A més del Vall d'Hebron, primer hospital de tot l'Estat que s'ha sumat a l'assaig, participen en la investigació l'Hospital Clínic de Barcelona i els hospital La Paz, Ramón y Cajal i Gregorio Marañón, de Madrid, a més de centres d'Itàlia, Alemanya, França, el Canadà, Rússia i els Estats Units.

L'assaig internacional està desenvolupat per les farmacèutiques Sanofi i Regeneron. Al Vall d'Hebron el coordinen els doctors Benito Almirant, cap de Malalties Infeccioses de Vall d'Hebron i cap del grup d'investigació en malalties infeccioses del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) i Ricard Ferrere, cap de Medicina Intensiva de Vall d'Hebron i del grup d'investigació en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del VHIR.

 

Primers resultats optimistes a la Xina

Vall d'Hebron remarca que els resultats preliminars d'un estudi més simple fet a la Xina "són esperançadors perquè els pacients tractats amb un fàrmac similar van experimentar una millora significativa en pocs dies".

Segons les farmacèutiques promotores de l'assaig internacional, en la petita mostra que es va fer a la Xina, a la majoria de pacients els va baixar la febre ràpidament i el 75% de pacients (15 de 20) van reduir la necessitat de rebre oxigen al cap de poc de dies de rebre un fàrmac inhibidor de l'IL-6.

Altres estudis contra la Covid-19

A banda d'aquest, Vall d'Hebron participa en dos assajos clínics més contra el nou coronavirus amb Remdesivir, un fàrmac utilitzat en el brot d'Ebola del 2014.

En aquestes investigacions, promogudes per l'empresa Gilead, els pacients han de tenir infeccions respiratòries greus i moderades.

 

 

ARXIVAT A:
Recerca científica Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut