
El Vaticà, a les portes de la fallida econòmica
El periodista Gianluigi Nuzzi assegura en el seu últim llibre que les finances de l'Església catòlica perillen
L'Església catòlica està en números vermells. Diversos escàndols recents i el descontrol en les despeses fan perillar les finances de la Santa Seu. Així ho assegura un llibre que acaba de publicar Gianluigi Nuzzi, un dels periodistes que van destapar el cas Vatileaks, documents secrets filtrats als mitjans.
El llibre es titula "Judici universal", i porta per subtítol: "La batalla final del papa Francesc per salvar l'Església de la fallida."
Acabat d'aparèixer a Itàlia, assegura que Francesc, amenaçat en les seves reformes pels sectors més ultres, per l'esclat dels casos de pederàstia i per la crisi profunda de vocacions i fidels, veu ara com l'Església catòlica afronta un perill imminent, un nou maldecap de conseqüències imprevisibles: està al llindar de la fallida econòmica.

El periodista Gianluigi Nuzzi assegura que el Vaticà corre el risc de fer fallida (Reuters/Alessandro Bianchi)
Nuzzi, especialista en els escàndols vaticans, ha fet una investigació rigorosa i documentada. El llibre ha estat qualificat per molts, al Vaticà, d'apocalíptic per les seves conclusions, però ofereix dades irrefutables.
La Santa Seu té un dèficit estructural, reconegut per la institució. Perd 120.000 euros diaris. El 2018, gairebé 44 milions d'euros. L'any anterior, 32.

La plaça de Sant Pere del Vaticà, el 6 d'octubre, durant la celebració de l'àngelus (Reuters/Remo Casilli)
Les causes són diverses. La Banca Vaticana s'ha adonat que no n'hi ha prou amb les inversions, els lloguers d'edificis o les cares entrades als museus vaticans.
L'anomenat Òbol de Sant Pere, el fons que recull les recaptacions per a obres de caritat a les parròquies d'arreu del món, ha caigut en 10 anys des dels 100 milions del 2006 fins als 70 del 2016. Són 30 milions menys en deu anys. I la xifra va baixant.

El papa Francesc, el 6 d'octubre, dirigint l'oració de l'àngelus (Reuters/Remo Casilli)
Es dona la circumstància que només un 10% d'aquests fons es dediquen a ajudar els pobres. La resta va, fonamentalment, a la Cúria o a comprar immobles de luxe com el que va costar fa poc 200 milions al centre de Londres, un escàndol que ha generat la suspensió de cinc treballadors i la dimissió, per no haver pogut aturar les filtracions, del cap de seguretat del papa, l'eficaç professor Domenico Giani, sempre al costat del pontífex.
Als números vermells hi contribueix també que la Secretaria d' Economia està vacant des que el cardenal australià George Pell va ser condemnat per abusos a menors.
Reduir despeses i, potser, reduir part del personal, que té un cost de 140 milions d'euros anuals, són ara algunes de les prioritats de l'estat més petit del món.
- ARXIVAT A:
- ReligióPapa FrancescVaticà