Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell, copríncep d'Andorra (ACN)
Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell, copríncep d'Andorra (ACN)

El Vaticà avisa Andorra que despenalitzar l'avortament faria abdicar el copríncep

Actualitzat

El Vaticà adverteix que, si Andorra legalitza l'avortament, el bisbe d'Urgell haurà de renunciar al càrrec de copríncep, un títol històric que seria l'equivalent al cap d'estat. La polèmica sobre la despenalització de l'avortament s'ha revifat últimament al principat, però aquest canvi obriria una crisi institucional sense precedents al país.

D'aquí uns mesos, Andorra fa eleccions generals i això ha posat sobre la taula el debat per despenalitzar l'avortament. Algunes entitats feministes han promogut campanyes i accions reivindicatives per demanar la despenalització de l'avortament. L'escenari electoral no apunta canvis en aquest sentit, però, per si un cas, el Vaticà ha enviat un toc d'alerta.

Avís del papa al cap de govern

Segons el "Diari d'Andorra", el mateix papa Francesc ha avisat el cap de govern andorrà, Antoni Martí. Li ha advertit que la despenalització de l'avortament al país no és compatible amb la continuïtat del bisbe d'Urgell com a copríncep episcopal: "Si s'autoritza l'avortament, el cap d'estat abdicarà."

El bisbe d'Urgell exerceix de copríncep d'Andorra des del segle XII, al costat del president francès. El Vaticà no podria permetre que un bisbe autoritzés l'avortament i l'única sortida seria la renúncia, l'abdicació. Això provocaria una crisi constitucional històrica a Andorra.

Des del bisbat d'Urgell, sense entrar a valorar de manera concreta aquesta possibilitat, s'han refermat en la postura de defensar "el dret a la vida davant de tot", un posicionament que es va tenir en compte en el seu dia per elaborar i aprovar la constitució del principat, ara fa 25 anys.

El govern actual deixa clar que no hi haurà cap canvi en la regulació de l'avortament i aprofita per advertir als partidaris que això posaria en perill el model d'estat.

Compatibilitat i incompatibilitat

Alguns partits polítics i entitats feministes consideren que l'estructura del coprincipat es pot mantenir i, al mateix temps, legislar sobre aquesta qüestió. Concretament, creuen que, un cop aprovada la llei, l'únic que s'hauria de fer és permetre que es pugui aplicar encara que no estigui signada per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.

 

 

Però, per l'Església, aquesta via és incompatible, i afegeixen que legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs derivaria no només en l'abdicació del copríncep episcopal, sinó en la renúncia de la Cúria romana al dret de tenir un cap d'estat en aquest país, figura que es remunta a l'any 1278.

Durant el 2017, segons dades del Departament de Salut, un total de 107 dones andorranes van interrompre l'embaràs en hospitals de Catalunya.

ARXIVAT A:
Avortament
Anar al contingut