El Vaticà permet batejar transsexuals sempre "que no hi hagi risc d'escàndol públic"
- TEMA:
- Vaticà
El pontificat de Francesc continua fent passos per a l'acollida del col·lectiu LGTBIQ+, com demostra el document, firmat pel mateix papa, que s'ha conegut aquest dijous i en el qual es respon els dubtes d'un bisbe brasiler sobre en quins sagraments poden o no participar les persones transsexuals i les homosexuals.
Concretament, el bisbe José Negri de Santo Amaro, al Brasil pregunta si un transsexual pot rebre el bateig i se li respon que sí. El Vaticà assegura que "un transsexual, que també s'hagués sotmès a un tractament hormonal o una intervenció quirúrgica de reassignació de sexe pot rebre el bateig en les mateixes condicions que la resta de fidels".
El text, però, va més enllà i afegeix que aquest bateig seria viable "quan no hi hagi situacions que hi hagi risc de generar un escàndol públic o desorienti als fidels". Una condició que demostra que la Doctrina de la Fe encara posa bastons a les rodes als intents de Francesc s'obertura.
Aquests arguments també els utilitza en altres qüestions, per exemple en la pregunta sobre la participació d'una persona transsexual en un bateig com a padrí o padrina. En el cas de si poden ser testimonis d'una unió matrimonial, el Papa defensa que "no hi ha res vigent a la legislació canònica universal que ho prohibeixi".
La voluntat d'obertura que desitja el Papa
El text encara recull més supòsits, en aquest cas sobre la implicació dels homosexuals en el bateig. Sobre la possibilitat que dues persones homosexuals figurin com a pares o mares d'un nadó que s'ha de batejar, apunta que per batejar-lo cal "que es doni l'esperança fundada que serà educat en la religió catòlica."
El papa defensa una església de portes obertes. A l'estiu, davant de milers de joves congregats a Lisboa per les Jornades Mundials de la Joventut catòlica, va assegurar que l'"Església ha de tenir les portes obertes a tothom. Tots hi tenim cabuda. Tot, tots, tots."
El 28 d'octubre va acabar al Vaticà la primera etapa del Sínode, la reunió de feina de tots els bisbes del món, on ja es van definir alguns punts d'obertura de l'església del segle XXI: més participació de laics, dones, i col·lectius que fins ara havien estat apartats.