El viacrucis de les residències de la gent gran per protegir-se de la Covid-19
- TEMA:
- Coronavirus
El 60 % de les residències de gent gran s'han vist afectades per la Covid-19. Un cop va entrar el nou coronavirus a una residència, va ser molt difícil d'aturar la progressió sense equips de protecció, sense suport sanitari, i amb una organització dels centres que no permetia separar els residents adequadament. Els centres es van veure totalment desbordats.
La residència Sant Pau, a Barcelona, està alhora trasbalsada i contenta. Moltes setmanes després de demanar-ho, els bombers han començat a fer els tests PCR a residents i treballadors.
Sandra Sallent. Treballadora de la residencia Sant Pau, Barcelona:
"Jo crec que totes tenim por, més que res per ells. Perquè nosaltres podem passar el virus però estarem bé. I ells són els més vulnerables"
Una situació és ara molt diferent de la de finals de febrer, quan la responsable sanitària decidia tancar el centre de dia per evitar que hi entrés el coronavirus i començava el tortuós camí per demanar material de protecció.
Raquel Martínez, responsable d'higiene sanitària de la residència Sant Pau de Barcelona:
"Vaig demanar-ho a l'ajuntament, a dependència, a vigilància, a ACRA, a Covid, jo ja no sabia..."
Ni ella, ni la majoria dels centres. Fins al 12 de març no es van prohibir les visites a les residències.
Antonio Cruz, de la director residència Les 3 Magnòlies de Viladecans:
"Nosaltres vam tancar el dia 12 de març. Possiblement si haguéssim actuat una setmana abans, alguna d'aquestes pèrdues que hem tingut s'haurien pogut evitar. Però realment no n'érem conscients."
I tot i que ja se sabia que la Covid-19 castigava especialment la gent gran, tampoc van ser conscients ni les autoritats polítiques ni les sanitàries del perill que suposava que el virus entrés en uns espais on convivien persones molt grans i amb patologies molt greus.
Començaven les denúncies per la falta de material de protecció i començava també un degoteig de morts que ja s'acosta als 3.000.
Antonio Cruz, director de la residència Les 3 Magnòlies de Viladecans:
"Del dia 26 de març al 7 d'abril vam estar totalment sols, no teníem ajut de cap tipus. Els serveis mèdics estaven desbordats, totalment desbordats, no podien ni venir al nostre centre a visitar els nostres avis que presentàvem símptomes preocupants, però tampoc podíem derivar als hospitals perquè els hospitals estaven plens."
Raquel Martínez, responsable d'higiene sanitària de la residència Sant Pau de Barcelona:
"El material arriba a la meva residència el 5 d'abril, material que és 58 ulleres, 100 mascaretes quirúrgiques i 100 bates de paper, uns davantals de plàstic que era un paquet petit. Hem anat a cegues i sense material. Salut deia que les mascaretes de cotó no serveixen. Perdó? Si no tens res què et poses? Això és el que ens vam posar a les residències durant moltes setmanes."
Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències de Catalunya:
"No és lògic que es confisqui material quan s'està comprant, no és lògic que les xifres no es vulguin donar..."
Fins al 24 de març, les residències no van ser considerades com a essencials dins del sistema sanitari, però ja era tard. El virus ja era a molts centres i no a tots es van separar els residents amb símptomes dels que no en tenien, ni es van prendre mesures de seguretat.
A més, s'estaven quedant sense personal. Gairebé 6.000 professionals han estat afectats per Covid-19.
Es van obrir bosses de treball, però no van poder omplir adequadament els buits.
Vicente Botella:
"Han hagut d'entrar de pressa i corrents, en unes circumstàncies absolutament anòmales en les quals ha estat molt difícil fer-los formar part d'un equip que ja estava treballant d'una manera determinada."
La Generalitat encara trigaria, i tímidament, a reconèixer que no va actuar de manera diligent. Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, deia a princips d'abril que havien arribat tard. El president Torra va ser encara més clar: "Hi ha coses que la Generalitat no ha fet bé".
Poc després les competències van passar de Treball a Salut i les residències ho van notar.
Vicente Botella:
"Des que estem amb Salut, els ambulatoris s'han posat les piles d'una manera diferent. Els dos departaments sabran què han hagut de lluitar per què sigui així"
Raquel Martínez:
"No és el mateix que et passi sis setmanes després quan ja tens els telèfons descongestionats i que tens gent que et parla, que et venen equips que et venen a dir el què. Pots enviar-los una persona, que el tractaran. No té res a veure, és un altre panorama"
En els últims dies s'han traslladat uns 800 residents a altres espais més segurs, després de fer uns 30.000 PCR. De fet, encara se n'estan fent.
Antonio Cruz:
"De tots els que tenim, el 50% han donat positiu i cap d'ells han tingut cap símptoma en cap moment. Possiblement, en aquest interval de temps ens hem estat contagiat uns als altres"
Setmanes en què sortien a la llum desenes de casos de residències on havien mort desenes de persones. Casos denunciats pels familiars, pel mateix centre o pels ajuntaments.
A totes hi ha faltat material de protecció i proves. En 7 casos, la Generalitat ha canviat la direcció quan la situació estava completament descontrolada. La Fiscalia investiga penalment 24 centres.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus