El vial de la vacuna de Pfizer té un excedent: què fan les autonomies amb les dosis

De cada ampolleta de la vacuna de Pfizer-BioNTech en surten entre cinc o sis dosis i, sovint, les persones que cal vacunar i les dosis no quadren

Actualitzat

Dia sí dia també apareixen casos de presumpte frau relacionat amb les vacunacions: gent a qui encara no li toca vacunar-se i se salta la cua, ja sigui per mala praxi o bé falta de protocols.

El problema ve perquè els vials de les vacunes de Pfizer-BioNTech no són monodosi: de cada ampolleta en surten cinc o, fins i tot, sis dosis. "En el moment en què agafem el vial, no sabem si en traurem cinc o sis. En el temps que portem vacunant, hem vist que depèn molt de la xeringa", explica a TV3 Elena Martínez, infermera al CAP La Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat.

En una nota de fa dues setmanes, l'Agència Europea del Medicament recomanava actualitzar la informació sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech perquè, amb l'ús de xeringues i agulles adequades, se'n podien extreure sis dosis per vial.

 

Personal sanitari de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau prepara una vacuna contra el coronavirus
Personal sanitari de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau prepara una vacuna contra el coronavirus (ACN / Miquel Codolar)

 

Un cop obert el vial, s'ha de fer servir al cap de poca estona i no pot tornar-se a guardar. Per tant, el problema sorgeix quan les persones a vacunar i les dosis no quadren. En aquests casos, el protocol que se segueix depèn de cada territori.

A Catalunya, en principi, no s'obren ampolletes noves si no es poden administrar totes les dosis. A l'hora de vacunar, es prioritzen els usuaris de les residències i, posteriorment, el personal. L'últim vial de la vacuna només s'obre si queden cinc o sis professionals per vacunar.

Si n'hi ha menys, per evitar que sobrin dosis, es reprograma la vacunació dels treballadors. Tot plegat, és una dificultat més en la logística del procés de vacunació, ja de per si complexa.

 

Caixa amb vacunes de Pfizer-BioNTech, destinades a l'Hospital Santa Creu i Sant Pau de Barcelona
Caixa amb vacunes de Pfizer-BioNTech destinades a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona (ACN / Miquel Codolar)

 

Castella i Lleó ha informat aquest dijous que compta amb xeringues especials que permeten que no es malgasti ni una gota dels vials, de manera que se'n poden aprofitar sempre sis dosis i no cinc.

A l'Aragó, les Balears, el País Basc i Navarra s'han injectat dosis sobrants als sanitaris vacunadors, segons han informat les autoritats sanitàries.

En canvi, a Cantàbria s'ha optat per una llista de suplents que han d'estar disponibles perquè, en el cas que hi hagi excedent en algun punt de vacunació, s'hi puguin desplaçar ràpidament.

 

Vacunació al barri de Brooklyn, a Nova York
Vacunació al barri de Brooklyn, a Nova York (EFE / Alba Vigaray)

 

És el mateix que es fa a Nova York. Arran del cas d'una infermera que buscava desesperadament candidats a qui punxar per no deixar perdre vacunes, es va elaborar un protocol que obliga a tenir una llista de suplents.

El vacunador té una llista de persones de reserva que poden ser avisades amb poc marge de temps per si s'han de vacunar.

A Israel, el país líder mundial en població vacunada, hi ha gent que va al final del dia als centres de vacunació perquè, si han sobrat vacunes, els n'administrin una dosi. Les persones que van a fer cua hi van independentment de l'edat o l'estat de salut.

 

Es multipliquen les vacunacions fraudulentes

Mentrestant, la llista de vacunacions de càrrecs i polítics que no toquen es va allargant. Els últims casos són els del conseller de Salut de Múrcia, Manuel Villegas, que ha dimitit, i el seu homòleg de Ceuta. També s'han vacunat abans d'hora dos directors d'hospitals de Bilbao. També s'han donat fets similars entre alcaldes de diferents partits del País Valencià i Andalusia. 

 

 

A Catalunya, els primers casos van ser unes infermeres de les Terres de l'Ebre que van vacunar familiars aprofitant que anaven a administrar dosis en una residència i l'alcalde i un regidor de Riudoms als quals, després que en una residència del poble s'hagués vacunat tots els residents, els van administrar dosis que s'havien de posar en un termini de 15 minuts.

Aquest dijous s'ha sabut que el SEM investiga si directius d'una empresa d'ambulàncies s'haurien vacunat tot i no tenir contacte directe amb persones infectades de Covid o de risc.

En la gran majoria de casos, la justificació per haver-se posat la vacuna és que sobraven dosis, i si no se les posava algú, s'haurien hagut de llençar. 

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut