El viatge de 4 anys de Hvaldimir, la balena beluga sospitosa de ser una espia russa
- TEMA:
- Suècia
Una balena beluga que fa uns 4 anys que recorre en solitari les costes de Noruega en direcció sud ha arribat aquest diumenge a Hunnebostrand, ja dins d'aigües territorials de Suècia.
Aquesta balena va aparèixer per primera vegada al nord de Noruega l'abril del 2019, i va cridar molt l'atenció perquè portava un arnés amb les paraules "Equipment St. Petersburg".
Això implicava que podia procedir de Rússia, i per això li van posar de nom Hvaldimir, un joc de paraules amb "hval" ("balena" en noruec) i un nom rus, Vladímir.
Biòlegs marins noruecs n'han fet un seguiment des de llavors, i fins i tot han creat una ONG per fer-ho, OneWhale, i són els que han detectat la seva presència a Suècia:
"Última hora: Hvaldimir ha deixat les aigües noruegues i ara és a Suècia. Estem treballant amb les autoritats sueques."
L'arnés portava una càmera
La funció de l'arnés semblava que era portar una càmera, i per això es va estendre la creença que podia ser una balena espia, per gravar els vaixells que circulen pel mar de Barentsz.
És una zona marítima estratègica perquè permet escurçar els viatges entre els oceans Atlàntic i Pacífic, i per la que també passen submarins militars russos i occidentals.
L'agència Reuters va entrevistar llavors Viktor Baranets, expert militar rus, que va dir que al mar Negre la marina russa feia servir dofins amb finalitats militars, però no aquesta espècie de balena.
No li constava que es fes al nord de Rússia, a l'Àrtic, on sí que tenia notícia que hi ha científics que fan servir balenes beluga "per a tasques de recopilació d'informació civil".
De fet, la inscripció referent a Sant Petersburg estava escrita en alfabet llatí, no ciríl·lic, i en anglès, no pas en rus, cosa que podria indicar una finalitat purament científica.
Busca en direcció contrària
En tot cas, Rússia mai ha reclamat l'animal en tot aquest temps, en què s'ha mogut lliurement per les costes de Noruega, sempre en direcció cap al sud.
Això es considera una incògnita, perquè l'hàbitat natural d'aquestes balenes, que poden arribar a fer 6 metres de llargada i viure uns 50 anys, és al nord de Noruega, a l'Àrtic, sobretot a l'arxipèlag de Svalbard.
És precisament on la van veure per primera vegada i on li van treure l'arnès, però des de llavors està anant en direcció contrària.
Segons Sebastian Strand, biòleg marí i membre de OneWhale, els últims dies s'està desplaçant més ràpidament, i això pot indicar que busca alguna cosa:
"Podrien ser les hormones l'impulsen a buscar parella, o podria ser la solitud, ja que les belugues són una espècie molt social, i potser està buscant membres de la seva espècie."
Segons Strand, aquesta balena, que està molt avesada al contacte amb els humans, podria tenir entre 13 i 14 anys, una edat en què tenen les hormones "molt altes".