El virus continua circulant, tot i que hi ha pocs contagis i la majoria dels casos són lleus

De mitjana, cada dia es diagnostiquen cent casos nous a Catalunya, sobretot perquè es fan més anàlisis

Mònica Bertran i Brancós / Marta Arrufat i TrigàsActualitzat

Amb la tornada a la normalitat, sanitaris i especialistes recomanen no abaixar la guàrdia, ja que el virus continua ben present. De mitjana, cada dia se'n diagnostiquen cent casos nous a Catalunya, sobretot perquè es fan més anàlisis.

La majoria són casos lleus o asimptomàtics, transmesos en l'entorn familiar o laboral, però cal mantenir-se alerta i seguir extremant les precaucions per evitar que hi hagi un rebrot descontrolat. A curt termini, no es preveu un escenari de zero contagis.

Els hospitals han deixat enrere la part més dura de l'epidèmia i ara la situació és completament diferent. Pràcticament no hi ha casos greus, que requereixin ingressar.

Èlia Gómez Losada, infermera de la planta de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, té aquesta sensació:

"Sembla que no hagi passat res, perquè de cop i volta el pacient Covid ha desaparegut".

Isabel Cirera Lorenzo és cap d'Urgències de l'Hospital del Mar:

"El que tenim són persones que venen per un motiu que no és Covid, i que quan li fem la PCR, perquè han d'ingressar o fer algun procediment una mica invasiu, dona positiu, o sigui, el que serien els portadors asimptomàtics".

Els experts coincideixen a atribuir aquesta situació de calma actual al confinament, com diu Pere Godoy, president de la Societat Espanyola d'Epidemiologia:

"Vull recordar que això és producte del que hem fet els tres últims mesos. El que estem fent ara ho veurem les dues properes setmanes".

I és que continua havent-hi contagis. Principalment les persones que s'encomanen actualment ho fan en espais tancats, especialment en entorns laborals i entre membres d'una mateixa família. També s'estan trobant casos nous en col·lectius de molt risc, com el personal sanitari i de les residències.

"De transmissió, en tenim. No l'eliminarem en tot l'estiu. Per tant, hi haurà risc de rebrots i ho hem de tenir present per no donar l'oportunitat al virus que ens doni problemes d'aquest tipus."

Després de tres mesos, estem tots molt més conscienciats i la meteorologia sembla que ajuda. En activitats a l'aire lliure, el risc de contagi és baix.
 

Si el SARS-COV-2 es comporta igual que altres virus, les altes temperatures i la radiació ultraviolada no n'afavoreixen la propagació. Però això seria veritat només fins a cert punt, com apunta Robert Güerri, coordinador de la Unitat Covid de l'Hospital del Mar.

"Estem veient els casos com els del Brasil, que tenen temperatures molt altes i radiació ultraviolada molt alta també, però el virus es transmet de forma molt efectiva. Això pot tornar a passar aquí."

Pere Godoy creu que eliminar totalment totes les cadenes de trasmissió és "si no impossible, molt difícil".

No està clar per què ara les persones que s'infecten són molt majoritàriament amb símptomes lleus o asimptomàtiques. Una hipòtesi és que la càrrega viral que circula és molt baixa, com explica Robert Güerri:

"Ara, quan una persona s'infecta, s'infecta amb càrregues virals molt més baixes, i això pot protegir-la de desenvolupar formes més greus. Això s'ha estudiat: si hi ha càrregues virals més altes en el moment inicial de la infecció, hi ha molt més risc de desenvolupar formes greus. Però de moment només són teories."

Amb l'obertura de fronteres i el pas a la nova normalitat, augmentarà la mobilitat i arribaran turistes. Ara, per tant, torna a ser un moment crític.

"El virus continua present, el virus es transmet de la mateixa manera i si el deixem fer i li donem l'entorn favorable perquè pugui tornar a créixer i a reaparèixer, reapareixerà i a més sabem que amb la mateixa virulència. El virus no ha canviat."

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut