El visionat de les imatges de la tragèdia de Melilla, a porta tancada, acaba sense acord

La majoria de grups parlamentaris lamenten que no es faci un visionat públic del salt de la tanca en què van morir almenys 23 persones el mes de juny, segons algunes fonts, en territori espanyol
Redacció Actualitzat
TEMA:
Melilla

Sessió maratoniana, aquest divendres, al Congrés dels Diputats, per veure les vuit hores d'imatges enregistrades a Melilla el 24 de juny, quan almenys 23 persones van morir en un intent d'entrar a Espanya des del Marroc per part de gairebé 2.000 migrants. Unes morts que diversos testimonis consultats per TV3 i un reportatge de la BBC situen a Espanya, cosa que nega el govern espanyol.

Al final, el visionat ha estat més breu del que estava previst, perquè després de cinc hores els diputats que tenien accés al material han considerat que ja n'havien vist el gruix.

Han sortit de la sala anomenada Chimenea, però, sense arribar a cap conclusió conjunta ni posar-se d'acord sobre què va passar en territori espanyol.

"No puc dir que hi hagi hagut morts en territori espanyol, però tampoc que no n'hi hagi hagut", ha declarat la diputada Maria Dantas, d'ERC. 

Mariona Illamola, de Junts, també en declaracions a TV3, ha explicat que, per les preguntes que han pogut formular, "no queda clar què va passar en territori espanyol", ni tampoc "si les mesures dels cossos i forces de seguretat van ser proporcionades o no".

Sí que han pogut constatar que es va produir la devolució en calent al Marroc de 470 persones, com havia denunciat el Defensor del Poble, i que la Guàrdia Civil va donar cops a alguns migrants.

També que l'ambulància, que era a uns 50 o 100 metres de distància, no va intervenir per fer assistència mèdica per no rebre l'impacte de les pedres que es llançaven.

La posició dels grups de l'oposició contrasta amb la del representant del grup parlamentari socialista, que ha defensat l'actuació de la Guàrdia Civil i la coordinació amb les forces de seguretat marroquines el 24 de juny. 


A porta tancada

El visionat s'ha fet a porta tancada i només hi han tingut accés una desena de diputats de la Comissió d'Interior, fet que ha estat criticat per la majoria dels portaveus parlamentaris, que consideren que hauria d'haver estat públic.

El PSOE, de fet, volia que es fes a la seu del Ministeri de l'Interior, però la resta de grups van oposar-s'hi. 

Interior ha posat a la seva disposició 75 arxius audiovisuals: 63 d'enregistrats per un dron, d'aproximadament un minut cadascun, 10 més de gravats des d'un helicòpter i dos amb les imatges captades per dues càmeres fixes situades en el perímetre fronterer, però allunyades del lloc dels fets, al Barrio Chino de Melilla, on les càmeres existents no funcionaven des de la pandèmia.

Sobre les càmeres de seguretat perimetrals, Dantas ha denunciat que Interior havia "tingut la possibilitat de girar les càmeres i veure què passava", però no ho va fer.

Policies del Marroc retenen amuntegats els immigrants subsaharians després d'un intent d'assalt a la tanca fronterera de Melilla (Europa Press/AMDH-Nador)

Per poder analitzar-les bé, els diputats podien demanar que aturessin i rebobinessin les imatges que ha portat fins al Congrés el tinent coronel Arturo Ortega, màxim responsable de la comandància de la Guàrdia Civil a Melilla, que ja va respondre a les preguntes dels diputats que el 7 de novembre van visitar Melilla.

La majoria dels grups parlamentaris també han criticat que Ortega sigui l'únic responsable present a la sala, i que no hi hagi cap alt càrrec d'Interior.


Marlaska defensa l'actuació policial

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, això sí, compareixerà en el Congrés dimecres que ve, 30 de novembre, com ja va fer-ho el mes de setembre. 

Continua assegurant que cap mort va tenir lloc en territori espanyol i que el dispositiu policial desplegat va donar una resposta "proporcional" a un "atac molt violent" a la frontera, en el qual haurien resultat ferits una cinquantena de guàrdies civils.


Almenys 23 morts i 77 desapareguts

Les xifres oficials parlen d'almenys 23 morts a Melilla el 24J. Un reportatge de la cadena britànica BBC, però, els eleva a 24, i assegura que van tenir lloc en territori espanyol. És la mateixa tesi dels testimonis recollits per un equip de TV3.

L'Associació Marroquina dels Drets Humans (AMDH), per la seva banda, parla d'almenys 27 víctimes mortals, que l'ONG Caminando Fronteras eleva fins a 40, perquè també comptabilitza migrants morts posteriorment, lluny de la frontera amb Espanya, desplaçats per la gendarmeria marroquina amb autocars.

L'AMDH, a més, comptabilitza encara 77 desapareguts a la tragèdia de Melilla.


470 devolucions il·legals

El visionat al Congrés al cap de cinc mesos després de la tragèdia de Melilla, després de l'emissió del reportatge de la BBC i també després que el Defensor del Poble, que també ha tingut accés a les imatges, hagi assegurat que el 24 de juny es van fer 470 devolucions il·legals de migrants.

Arran de la versió dels fets formulada pel Defensor del Poble, alguns grups parlamentaris han criticat que agents de la Guàrdia Civil llancessin pedres als migrants que intentaven arribar a territori espanyol, i volen saber per què no es va auxiliar els migrants que van quedar ferits.

Després del visionat d'aquest divendres, caldrà veure si els grups parlamentaris que ja van demanar una comissió parlamentària d'investigació sobre els fets tornen a demanar-la i si, aquesta vegada, el PP hi dona suport, cosa que en forçaria la creació, a diferència del que va passar fa una setmana, quan va votar al costat el PSOE.

 

ARXIVAT A:
Melilla Migracions Marroc Fernando Grande-Marlaska
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut