El volcà Cumbre Vieja pot estar actiu durant dies, segons els experts
- TEMA:
- Volcà Cumbre Vieja
El coordinador de l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), Nemesio Pérez, ha reconegut que l'erupció del volcà Cumbre Vieja els ha agafat "una mica per sorpresa" perquè esperaven que trigués més a activar-se.
Es tracta d'una "erupció fissual de baixa intensitat", ha dit Pérez, com totes les erupcions històriques que hi ha hagut a l'arxipèlag canari. Al Cumbre Vieja s'han obert a primera hora de la tarda dues fissures a l'escorça terrestre per on ha començat a expulsar material magmàtic (lava, gasos i piroclastos).
La primera fissura oberta fa uns 250 metres i la segona, més al sud, té unes proporcions similars.
Ara, els científics mesuren la quantitat de diòxid de sofre que emet l'erupció del Cumbre Vieja per calcular quant de temps pot continar actiu el volcà. Una monitorització que continuarà fins que hi hagi zero emissions. També s'analitzaran la forma i la composició de la lava i els piroclastos per obtenir més informació del fenomen.
El coordinador de l'Involcan assenyala que l'erupció es podrà donar per finalitzada quan passin diversos dies sense emissions de gasos. De moment ha calgut evacuar unes 5.000 persones, entre veïns i turistes, de 5 municipis del sud-est de l'illa, i es preveu que no caldrà evacuar-ne més.
Canàries, un paisatge volcànic en formació
Els vulcanòlegs seguien amb atenció l'evolució de l'eixam sísmic que afectava l'illa de La Palma des de divendres passat. Havien previst que l'episodi sísmic evolucionés a una fase eruptiva, però no podien preveure, amb exactitud, quan hi hauria l'explosió.
L'erupció s'ha produït finalment diumenge a les 15.10 en un punt una mica al nord-est del que els vulcanòlegs de l'Involcan havien marcat com a "zona zero". És com han anomenat l'àrea de dos quilòmetres a partir del punt on s'havia registrat la màxima deformació acumulada.
Els últims anys, el parc natural de Cumbre Vieja ha experimentat deu eixams sísmics, els anys 2017, 2018, 2020 i 2021. Cap havia derivat en un erupció volcànica.
50 anys de l'erupció del Teneguía
D'aquí a pocs dies es compleix el cinquantè aniversari de l'erupció del volcà Teneguía, un dels que conformen el complex de Cumbre Vieja.
El 28 d'octubre de 1971, el Teneguía, que dormia des del 1677, despertava per a sorpresa de tothom. La premsa del moment parlava de "vint-i-set boques del volcà" i de núvols de fum i cendra que arribaven als 700 metres d'alçada.
En aquell moment es van evacuar més de 2.000 persones i el volcà es va mantenir actiu durant 10 dies.
Ara fa 10 anys hi va haver la darrera erupció volcànica a les Canàries. Va ser el 2011 al volcà Tagoro, a sota el mar a prop de l'illa d'El Hierro. Però aquesta erupció no va arribar a obrir portades de diaris ni a ocupar espais a les televisions perquè no era visible a ull nu.
Erupcions volcàniques que encara són a la ment dels habitants de Canàries i, més concretament, de l'illa de La Palma. Les tremolors de terra continuades de l'última setmana han despertat els temors dels "palmeros", que aquest diumenge han vist com la lava torna a córrer cap al mar i conforma un paisatge nou a l'illa.
- ARXIVAT A:
- Volcà Cumbre Vieja La Palma Les Canàries Meteorologia