El volcà de La Palma ja dorm: el rastre de 85 dies d'erupció del Cumbre Vieja

El volcà bat el rècord de l'erupció més llarga de la història de l'illa i deixa milers de desallotjats, alguns dels quals ho han perdut tot

RedaccióActualitzat

Tot apunta que, per fi, el volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma s'ha apagat. Aquest 25 de desembre, dia de Nadal, el comitè tècnic dona per finalitzada l'erupció. El volcà està adormit des del 13 de desembre, sense senyals rellevants de tremolors ni d'activitat sísmica, i els experts consideren que ja no es despertarà.

El conseller de Seguretat del govern de les Illes Canàries, Julio Pérez, ha dit que l'erupció s'ha acabat i que no poden parlar "d'alegria" però sí de "satisfacció" per com han funcionat els serveis d'emergència. També ha parlat d'un dia "d'emoció i d'esperança". 

La lava del volcà de La Palma s'ha endut al seu pas més de 1.300 cases i 370 hectàrees de cultius. També ha afectat una setantena de quilòmetres de carreteres. Les administracions locals xifren en uns 900 milions d'euros els danys provocats pel Cumbre Vieja.


Continua la vigilància

L'extinció del volcà no implica el cessament de perills associats al fenomen. El Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) continuarà atent a les evolucions del volcà.

De fet, aquesta matinada s'han registrat tres petits terratrèmols a la zona, que la població no ha arribat a notar. Així ho ha explicat la xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).
 

Més de mil famílies han perdut la casa

Han estat 98 dies de devastació, incertesa, impotència i por. 98 dies durant els quals no hi ha hagut morts, però sí milers de desallotjats.

Algunes persones ho han perdut tot: cases esborrades del mapa, cultius i carreteres arrasats, escoles sepultades per la lava, igual que l'església de Todoque i tot el seu nucli.

El volcà Cumbre Vieja vist des de la població de Las Manchas
El volcà Cumbre Vieja vist des de la població de Las Manchas (Reuters / Borja Suárez )

Les xifres són eloqüents. Es calcula que més de 7.000 veïns van haver de marxar de casa. Unes 1.100 famílies l'han perduda per sempre.

Fins i tot n'hi ha centenars que haurien optat per abandonar l'illa. Els que queden són a cases de familiars o en hotels; si han optat per llogar, no ho han tingut fàcil.


L'erupció més llarga des que hi ha registres

El Cumbre Vieja ha batut el rècord de l'erupció més llarga de la història de La Palma. El 12 de desembre, amb 85 dies en actiu, va superar l'anterior registre, el del volcà Tehuya, que va entrar en erupció el 1585.

El migdia del 19 de setembre va esclatar el volcà. Molts dies abans, el magma ja feia retrunyir el terra de l'illa, però només es notaven petits tremolors. En aquell moment, però, ningú no podia preveure la devastació que vindria i que ha suposat un canvi dolorós i radical per a moltes persones.

Durant tres mesos, el soroll i les cendres han envaït el paisatge de l'anomenada Illa Bonica, acostumat al silenci i a la calma. Els seus habitants es van haver d'acostumar a les nits incandescents i als dies grisos i cendrosos.


Pendents dels gasos tòxics

Un dels moments que va generar més expectació va ser l'arribada de la lava al mar. La lava ha dibuixat un nou paisatge que ha dividit l'illa de manera transversal, ha complicat les comunicacions i ha creat dos nous deltes al mar.

Una de les grans preocupacions, encara avui, són els gasos tòxics que genera aquesta barreja amb les aigües salades, sobretot del monòxid de carboni.


Reconstrucció i solidaritat

Si alguna bona notícia ha portat el volcà, a banda de no deixar morts, ha estat la solidaritat, que ha arribat en donatius anònims i també en fons institucionals. Quan fa dotze dies el volcà va deixar de rugir, a La Palma va recuperar el silenci, ningú s'ho acabava de creure.

Ara s'ha d'encarar la fase de reconstrucció, també emocional, per acabar amb la incertesa i la desesperança. Els illencs confien que no s'oblidin d'ells fàcilment.

 

ARXIVAT A:
La PalmaVolcà Cumbre Vieja
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut