El voltor negre torna al massís dels Ports gairebé un segle després d'extingir-se
El voltor negre es va extingir del massís dels Ports a mitjans del segle XX. Però des d'aquesta setmana, aquest carronyaire torna a sobrevolar i habitar la zona.
Aquest dimecres s'han traslladat els primers exemplars de voltor negre al Parc Natural dels Ports. Tot plegat es tracta d'un projecte per reintroduir l'espècie, extinta del tot entre el 1950 i el 1970.
De moment se n'hi han portat sis, però els pròxims anys se n'hi faran arribar més, per després ser alliberats al medi natural. S'espera, de fet, arribar a constituir una colònia d'una seixantena de voltors la pròxima dècada.
En aquesta primera fase, se'ls deixa en una gàbia habilitada des d'on s'aniran aclimatant a la zona i també se'ls anirà alimentant.
Antoni Curcó, el director del Parc Natural dels Ports, explica que estaran tancats durant uns mesos, i a "mitjans o finals de l'any vinent" quedaran plenament en llibertat:
"Es tracta d'un grup molt reduït, tenint en compte que tots han de sobreviure. I també hem de tenir en compte que aquests animals en els primers anys es dispersen, pocs es queden i no tornen fins que són adults."
Una tornada que tindrà beneficis per a l'ecosistema
Durant la primera fase, és important mantenir-los aïllats i que tinguin el mínim contacte possible amb els humans per evitar que s'hi acostumin i, un cop alliberats, s'hi acostin massa.
Curcó recalca que la reintroducció del voltor negre comportarà beneficis directes per a l'ecosistema dels Ports, gràcies al seu paper dins la cadena tròfica:
"Eliminen matèria orgànica, són controladors dels animals morts, que a vegades duen malalties. És a dir, que gràcies a aquests exemplas de voltor, tindrem aquest procés ecològic en ple funcionament."
El voltor negre havia desaparegut del massís a principis del segle XX. Tot i que als anys setanta es va detectar un únic exemplar que hi habitava, es comptabilitza que fa un segle, aproximadament, que aquesta espècie s'havia extingit als Ports.
Amb la reintroducció del voltor negre, al Parc Natural dels Ports hi cohabiten quatre espècies de rapinyaires: l'aufrany, el trencalòs, el voltor comú i el voltor negre.
Cadascuna d'aquestes espècies té un paper específic en la "cadena rapinyaire", i per això, Curcó destaca que ara "el procés ecològic serà complet".
Catalunya, punt clau per unir les colònies ibèriques amb les europees
Els sis exemplars reintroduïts provenen del centre de recuperació de fauna silvestre GREFA de Madrid. Es tracta d'animals procedents de rescats i acollits en centres de recuperació de la península Ibèrica i cria en captivitat.
Aquest mateix centre ja havia participat en altres projectes de recuperació del voltor negre a Catalunya. El 2008, el projecte Monachus va reintroduir l'espècie a Boumort i Alinyà, i s'ha aconseguit establir-la al Prepirineu català, amb una colònia d'una vintena de parelles i una cinquantena d'exemplars.
L'objectiu del projecte de reintroducció és "millorar la conservació de l'espècie" a Catalunya i "facilitar el corredor biològic entre les colònies ibèriques i les de la resta d'Europa i Àsia".