Eleccions a Bielorússia: La professora que no volia fer política s'enfronta a Lukaixenko
Bielorússia celebra eleccions presidencials, en què estan cridats a participar prop de set milions de ciutadans. Una jornada electoral marcada per les acusacions de frau dels moviments democràtics que volen desbancar Aleksandr Lukaixenko, que governa Bielorússia de manera dictatorial des del 1994. Fa cinc anys, Lukaixenko es va proclamar vencedor amb més del 83% dels vots.
Aquesta vegada, el govern de Lukaixenko ha posat moltes traves als periodistes internacionals per seguir la campanya electoral i el dia de les eleccions. Pocs han estat autoritzats a viatjar-hi. I tampoc hi haurà observadors de l'OSCE per assegurar que les votacions es desenvolupin de manera correcta. Els observadors internacionals ja van dir que les últimes eleccions, el 2015, no havien estat justes.
La candidata opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, acusa el govern d'haver detingut la seva cap de campanya de manera irregular per segona vegada: dijous ja l'havien detingut quan sortia de l'ambaixada de Lituània a Minsk. L'oposició sospita que ara la mantindran sota arrest fins demà per impedir que aparegui durant la nit electoral.
A més, l'alt percentatge de vot per correu fa augmentar les sospites de frau, perquè l'oposició havia pactat no votar fins aquest diumenge. A més de concentrar els vots avui, també han animat a fotografiar cada papereta de vot per poder fer un recompte paral·lel amb un programa informàtic en què ja s'han registrat gairebé un milió de persones:
Una professora d'anglès que no volia fer política
Svetlana Tikhanóvskaia, una tímida professora d'anglès de 37 anys sense cap contacte amb la política fins fa uns mesos, s'ha convertit en la pedra a la sabata de Lukaixenko. Les esperances de l'oposició, que vol un canvi, estan posades en la figura d'aquesta dona, candidata gairebé a la força, que ha reconegut diverses vegades que no volia dedicar-se a la política.
Qui sí que tenia un perfil públic és el marit bloguer de Svetlana Tikhanóvskaia, Serguéi Tijanovski. Però el règim bielorús, com ha fet en eleccions anteriors, va eliminar de cop la possibilitat de presentar-se a tots els candidats opositors anunciats, entre ells el marit de Tikhanóvskaia.
La Comissió Electoral Central va rebutjar inscriure els principals candidats de l'oposició, l'exbanquer Víktor Babariko, el diplomàtic Valeri Tsepkalo i també la parella de Tikhanóvskaia.
Va arribar llavors el moment de les dones, de les dones dels equips dels tres candidats represaliats. Les van deixar concórrer a les eleccions, probablement perquè creien que ningú les seguiria. I la realitat ha superat totes les previsions.
En un gir inesperat dels esdeveniments, tota l'oposició bielorussa es va aglutinar al voltant de Tikhanóvskaia. Una candidata per sorpresa que es mostrava insegura en els primers mítings. Però que, amb un missatge clar: "si em voteu, es convocaran unes noves eleccions, netes", ha arribat a molts sectors de la societat bielorussa, cansats dels 26 anys de govern autoritari de Lukaixenko.
El marit de Tikhanóvskaia es va convertir en el seu cap de campanya, però a finals de maig la policia el va detenir quan recollia signatures de suport a la candidatura. Tikhanóvskaya i Tsepkalo, una altra candidata de l'oposició, no només s'estan aquests dies sense els marits; també han enviat els fills fora del país després de rebre diverses amenaces.
Les enquestes estan prohibides durant la campanya, però els analistes creuen que Lukaixenko ja no té el mateix suport popular d'anys anteriors. La seva controvertida gestió de la pandèmia de la Covid-19, que ha minimitzat en nombroses ocasions, ha provocat un gran descontentament popular.
I hi continua havent detencions de gent pacífica; un exemple és la detenció de la cap de campanya actual de Tikhanóvskaia poques hores abans que obrissin els col·legis electorals. En el seu últim missatge, Tikhanóvskaya s'ha adreçat als cossos de seguretat, que poden tenir un paper clau en les pròximes hores:
"Sé que els uniformats també espereu canvis. I estic convençuda que no seguireu ordres criminals. Mireu el calendari, és el 2020 i no l'edat mitjana."
L'oposició a Aleksandr Lukaixenko també demana lleialtat a les comissions electorals i "un recompte honest de les paperetes". S'estan recollint proves de frau, com un àudio que corre per les xarxes i que asseguren que correspon a un assaig de tupinada en un col·legi.
Lukaixenko es va tornar a proclamar guanyador el 2015 amb un percentatge de més del 83% dels vots. Ara, els milers de ciutadans que s'han il·lusionat amb la força de les candidates opositores i que han omplert places i carrers durant la campanya difícilment es quedaran de braços plegats si s'anuncia una victòria similar.