Eleccions a Catalunya amb Covid: tres cues als col·legis i vot per franges horàries

Un informe del govern aconsella tres cues de votants als col·legis, una d'específica per a infectats o sospitosos d'estar-ho

Paula FloritActualitzat

La Conselleria d'Acció Exterior i Relacions Institucionals ha previst les mesures perquè les eleccions del 14 de febrer, en les condicions actuals de la pandèmia, es puguin celebrar minimitzant els riscos per a la salut i protegint la legitimitat de tot el procés. Això passa per garantir el dret a vot de tots els ciutadans, també de les persones contagiades o sospitoses d'estar-ho. I aquesta és una de les prioritats de la proposta, que ara ha de validar el Procicat.

Entre d'altres, les mesures que proposen són:

Garantir el dret a vot de les persones contagiades o confinades

- Tindrien un permís de 30 minuts per desplaçar-se al local electoral, votar i tornar a casa.
- Haurien d'omplir i validar un certificat autoresponsable de desplaçament.
- Només podrien fer-ho si resideixen dins la mateixa zona de la secció censal.

Mesures de seguretat als col·legis

- Hi hauria fins a 3 cues: una d'específica per a persones vulnerables, una per a persones contagiades i una per a la resta de votants.
- Mascareta obligatòria. Haurà de ser quirúrgica. Si no se'n té, se'n repartiran a l'entrada.
- Ús obligatori de gel hidroalcohòlic abans d'entrar o, en cas d'al·lèrgia, de guants de nitril, que també es facilitarien.
- Es recomana portar la papereta i el sobre, preferiblement, de casa. En aquesta línia, es demanaria a la Junta Electoral Central que autoritzi la impressió de material electoral a través d'internet.
- Ús de safates per ensenyar el DNI i introduir el sobre a les urnes sense necessitat que el president de la mesa els toqui.


Proposta de franges horàries per votar

- De 9.00 a 11.00: persones de col·lectius de risc
- D'11.00 a 18.00: resta de votants
- De 18.00 a 20.00: col·lectiu de contagiats, contacte estret o sospitosos

Cancel·lar l'activitat als locals que s'han habilitat com a col·legis electorals l'endemà de les eleccions

En aquest cas, el dilluns 15 de febrer, per exemple, totes les escoles que hagin esdevingut col·legi electoral es proposa que tanquin. Es dona el cas que, en coincidir amb el dilluns de Carnestoltes, molts centres educatius ja tenien previst tancar, com a dia de lliure disposició.


Foment del vot per correu

- Es recomana l'ús del vot per correu.
- Es proposarà a la Junta Electoral Central que permeti demanar el vot per correu per internet i que els carters el puguin recollir a casa, sense necessitat de desplaçar-se a les oficines de Correus.
- Es facilitarien els protocols necessaris per apoderar un tercer per fer la sol·licitud delegada del vot per correu.


Campanya electoral

-Es preveu mantenir la durada de 15 dies.
-S'apunta que als mítings i actes electorals es limiti l'aforament o es prohibeixi tocar persones o entregar propaganda electoral.

 

Supòsits que podrien obligar a ajornar les eleccions

- Que els partits no tinguin igualtat d'oportunitats per presentar els seus programes i candidats.
- Que la ciutadania no pugui exercir el seu dret a vot actiu. Per exemple, en cas d'un confinament total d'un nombre significatiu de persones.
- Que les eleccions no puguin organitzar-se amb normalitat a nivell operatiu.
- Qualsevol canvi de data hauria de ser fruit del màxim consens entre els partits que s'hi presentin, a través d'una taula de candidatures que es vol crear per seguir tot el procés.


Les eleccions costaran 8 milions d'euros més

Les despeses afegides per poder adoptar totes les mesures de seguretat que es plantegen s'elevarien a 8.050.383 euros. Així, si el cost total de les eleccions s'estima en 12.542.635 euros, sense comptar els prop de 12 milions que es destinen a subvencions als partits, amb la Covid-19, els comicis del 14F costarien 20.593.018 euros.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut