Hongria

Eleccions a Hongria: l'ultraconservador Orbán aconsegueix un quart mandat folgat

Ha fracassat l'intent d'unir tota l'oposició --6 partits-- per fer-lo fora del govern després de 12 anys

RedaccióActualitzat

L'ultraconservador Viktor Orbán ha guanyat les eleccions amb comoditat a Hongria i continuarà al poder per quart mandat consecutiu. La victòria d'Orbán trenca la possibilitat que s'havia especulat d'un canvi de govern, perquè tota l'oposició s'havia unit per fer-lo fora després de 12 anys de  mandat. 

Davant els seguidors que l'esperonaven en saber-se el resultat ha dit que s'ha aconseguit una victòria "enorme" que "es pot veure des de la Lluna, i per tant també segur que es veu  des de Brussel·les". Un avís per a navegants per a la Comissió Europea, que recentment li ha obert un expedient per la llei hongaresa que prohibeix parlar d'homosexualitat als menors.

Amb el 92% dels vots escrutats, el partit governant sembla que obtindrà 135 escons dels 199 del Parlament. Això li permetrà retenir la majoria absoluta de dos terços que li ha permès emprendre en solitari canvis de rang constitucional els últims dotze anys. Aquesta majoria li ha garantit controlar totes les estructures de l'Estat, també el Tribunal Constitucional.

 

L'oposició s'havia unit per fer-lo fora

Socialistes, verds, liberals i fins i tot una extrema dreta en procés de reconversió al centredreta havien format una coalició per fer fora Orbán, que porta en primera línia política des del 1998 --ja va ser primer ministre entre el 1998 i el 2002.

Un dels símbols del fracàs de l'oposició, formada per sis partits molt diferents, ha estat que el seu candidat Péter Márki-Zay que no ha estat capaç de guanyar ni en la seva circumscripció electoral, la de Hódmezõvásárhely, ciutat de la qual és alcalde des del 2018. 

L'oposició hongaresa s'uneix per derrocar l'ultradretà Orbán
Els opositors al govern hongarès, liderats per Péter Márki-Zay (Reuters/Bernadett Szabo)

Márki-Zay no ha pogut amagar la seva desil·lusió en una aparició en solitari en la qual no l'ha acompanyat cap dels líders dels sis partits que han format la coalició Units per Hongria. Durant la seva compareixença s'ha queixat dels pocs minuts que se li han assignat durant tota la campanya a la televisió pública.

Una de les sorpreses de les eleccions ha estat el resultat del partit d'extrema dreta Nostra Pàtria, que ha superat el llindar del 5% i ha sumat 5 escons.
 

Fracassa el referèndum sobre la llei homòfoba d'Orbán

8,2 milions d'hongaresos estaven cridats a les urnes, en unes eleccions parlamentàries que s'han fet de la mà d'un referèndum sobre una controvertida llei, titllada d'homòfoba.

Es tracta de la llei que prohibeix difondre contingut LGTBI en àmbits on hi hagi menors.

Manifestació pels drets de les persones LGTBIQ+ a Hongria
Manifestació pels drets de les persones LGTBIQ+ a Hongria (Reuters/Marton Monus)

La consulta vinculant ha fet cinc preguntes sobre la presentació de continguts sexuals als menors, els tallers sobre orientació sexual a les escoles públiques sense el consentiment dels pares o el canvi de sexe en menors. Orbán ha fet campanya pel "no".

La llei, en vigor des del mes de juny i plantejada inicialment per lluitar contra els abusos a menors, inclou una clàusula que prohibeix parlar d'homosexualitat o canvi de gènere en àmbits on hi hagi menors d'edat.

El resultat de la consulta finalment ha estat invàlid ja que no s'ha arribat el quòrum mínim del 50% de vots vàlids. Els hongaresos no han seguit el joc del govern en aquest punt i la campanya de boicot al referèndum ha funcionat.

La Comissió Europea va expedientar Hongria en considerar que viola els drets fonamentals de la Unió.

Els vincles d'Orbán amb Putin, en el punt de mira

Des del seu retorn al poder, l'any 2010, Orbán ha teixit una estreta relació amb Vladímir Putin i s'ha convertit en el millor aliat del Kremlin dins de la Unió Europea.

El president Putin amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán.
El president Putin amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán

Amb l'inici de la guerra a Ucraïna i amb les eleccions a tocar, Orbán s'ha vist obligat a camuflar els seus vincles amb Rússia. El primer ministre hongarès s'ha presentat com a garant de la pau i ha intentat acostar-se a Europa i a l'OTAN. Tot i això, ha pres decisions controvertides, com el fet de no permetre l'entrega d'armes a Ucraïna a través de la seva frontera, amb l'argument de no posar en perill la integritat dels seus compatriotes residents a Ucraïna.
 

La deriva autoritària d'Orbán

Viktor Orbán, que va començar la seva carrera política com un jove revolucionari en una Hongria postcomunista, ha acabat esdevenint un líder populista amb tics autoritaris. Orbán i el seu partit, Fidesz, han aprofitat els dotze anys que porten al govern per dominar els mitjans de comunicació, tant públics com privats.

Algunes de les seves polítiques també han estat molt criticades per la Unió Europea. És el cas, per exemple, de les mesures adoptades pel govern hongarès per barrar el flux de refugiats procedents de Turquia i Grècia durant la crisi migratòria del 2018.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut