Eleccions al Japó: l'hegemònic PLD perd la majoria després d'un escàndol de corrupció

La inflació desbocada i un escàndol de fons irregulars al partit han castigat Shigeru Ishiba, el primer ministre, que va anar a les urnes per reforçar la seva posició i n'ha sortit derrotat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Àsia

Fort revés electoral per al Partit Liberal Demòcrata al Japó, que ha perdut la majoria a les legislatives després de dècades d'hegemonia. Els japonesos han castigat durament el govern per la situació econòmica i per l'escàndol sobre finançament il·legal que ha esquitxat el partit. 

Acabat d'investir primer ministre el mes passat, Shigeru Ishiba va confiar en les urnes per reforçar la seva posició, però quan el recompte s'ha completat, la jugada d'avançar els comicis s'ha revelat un desastre per al governant Partit Liberal Democràtic, el PLD. 

Papereta a papereta, la majoria còmoda de què disposava a la cambra baixa el PLD juntament amb el seu aliat tradicional, el partit budista Komeito, s'ha anat dissipant fins a confirmar-se que la resta de partits arribaven a 234 escons, un més de la majoria simple.

Així, el PLD ha caigut fins als 191 escons, una forta caiguda des dels 256 que posseïa des dels comicis del 2021. El seu aliat, Komeito, n'ha obtingut 24, vuit menys que fa tres anys. 

El gran triomfador dels comicis ha estat el progressista Partit Democràtic Constitucional (PDC), principal força de l'oposició, que ha incrementat la representació des dels 98 escons fins als 148.

El mateix primer ministre del Japó i líder del PLD, Shigeru Ishiba, reconeixia que ha estat un camí dur i que l'augment dels suports de l'oposició indica que "tenen la simpatia del poble". 

Els funcionaris electorals compten les paperetes per a les eleccions generals en un centre a Tòquio, el Japó (Reuters/Manami Yamada)

La desfeta més gran del PDL

A Shigeru Ishiba se li ha girat en contra la inflació desbocada i, sobretot, un escàndol de fons irregulars dins del PLD. De fet, es tracta de la desfeta més gran des del breu episodi en què el PLD va perdre el poder entre 2009 i 2012.

Per la resta, el PLD ha governat pràcticament sempre des del 1955, ara sense solucions enfront de l'envelliment de la població o les greus desigualtats de gènere. 

El Japó necessita canvis profunds, i això és el que signifiquen aquests resultats que fan la política japonesa, una mica menys previsible.

ARXIVAT A:
Àsia Política Internacional
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut