Nova victòria del PSC, que guanya còmodament
Aquesta vegada la força més votada a Sant Jaume d'Enveja ha estat el PSC, que ha millorat resultats respecte a les generals del 10N i ha sumat el 41,8% dels vots. Santjaumers i santjaumeres han apostat perquè Pedro Sánchez segueixi a la Moncloa. A força distància ha quedat ERC, que ha estat el partit independentista més votat al municipi. Els republicans han obtingut el 17,2% dels vots. I just per sota ha quedat Sumar-En Comú Podem.
Els resultats
Després d'aquest 23J el PP passarà a ser la força majoritària al Congrés. Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions generals i tindrà 137 diputats, 48 més que fins ara. En canvi, a Sant Jaume la força més votada ha estat el PSC. Aquest cop, a diferència de fa quatre anys, santjaumers i santjaumeres han donat la victòria als socialistes. La formació, que ha presentat Valle Mellado com a número 1 per la circumscripció de Tarragona, ha sumat un 41,8% dels vots. A força distància ha quedat ERC, segon, amb el 17,2% dels vots, seguit de Sumar-En Comú Podem, amb el 10,7%. El PP, el quart més votat al municipi, ha guanyat pes i ha aconseguit un 9% dels vots.
Catalunya i circumscripció de Tarragona
El PSC, novament amb Meritxell Batet com a candidata al Congrés, s'ha imposat a nivell català. Els socialistes no guanyaven unes generals a Catalunya des del 2008. Aquest cop han obtingut 19 dels 48 escons en joc. La segona força és Sumar-En Comú Podem, amb Vidal, que s'ha endut 7 diputats. El tercer partit amb més escons per Catalunya és ERC, amb 7. La quarta formació és Junts, amb 7; 1 més que el PP. També tindrà representació per Catalunya al Congrés Vox.
A la província de Tarragona també està guanyant el PSC. Aquesta vegada, els socialistes s'han imposat a la demarcació amb 2 dels 6 escons en joc. La segona força més votada a la demarcació és ERC, amb un escó. També amb un representant hi ha el PP, amb Pere Lluís Huguet, que ha acabat tercer en nombre de vots. Al nou hemicicle també hi haurà Fèlix Alonso Cantorné, que encapçala la llista de Sumar-En Comú Podem, i Josep Maria Cruset, número 1 de Junts a la demarcació.
La participació
Aquesta vegada, amb la cita electoral en ple estiu, hi ha hagut una davallada significativa de la participació al municipi. Han anat a votar un 58,7% dels santjaumers i santjaumeres, i això significa que la participació ha baixat 6,4 punts respecte a les generals de fa 4 anys. Respecte al global català, la participació aquí ha estat molt inferior: 6,7 punts per sota. A tot Catalunya ha anat a les urnes un 65,4% del cens. El conjunt de la demarcació de Tarragona també s'ha mobilitzat més: han votat un 64,4% dels tarragonins. La baixa participació en aquestes eleccions, celebrades en ple juliol, es veu clarament si la comparem amb els comicis de fa tot just dos mesos. Històricament, la participació en les municipals sol ser més baixa que quan es vota per al Congrés, però aquest cop ha estat al revés: la participació d'aquest 23J al municipi ha estat 7,9 punts més baixa que quan es triava l'alcaldia.
Resultats provisionals, a l'espera de la publicació dels resultats definitius al BOE.