Eleccions o moció de censura: la tempesta política a Madrid ja ha arribat als tribunals
La mesa de l'Assemblea madrilenya demana al Tribunal Superior de Justícia la paralització de la convocatòria electoral d'Isabel Díaz Ayuso
Què va ser abans, les mocions de censura o la dissolució de l'Assemblea? Aquest és el dilema, ara mateix, a la Comunitat de Madrid.
Un dilema que acabaran resolent els tribunals. L'Assemblea de Madrid ha acceptat aquest dijous al matí dissoldre's, però ha presentat un recurs judicial a l'avançament electoral de Díaz Ayuso. Els vots de PSOE i Ciutadans han deixat en mans dels jutges la decisió d'eleccions o moció de censura.
Aquest dimecres, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar la dissolució de l'Assemblea i la convocatòria d'eleccions per al dimarts 4 de maig. És la data que correspon, pel termini legal de 55 dies que estableix la llei, però també és una data simbòlica per als madrilenys: just dos dies després de la festa de la Comunitat, el 2 de maig.
A hores d'ara, però, ningú no sap si el 4 de maig s'anirà a votar per elegir una nova Assemblea.
El decret d'eleccions signat per Díaz Ayuso s'ha publicat aquest dijous en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM).
El BOCM, per cert, també publica els decrets de cessament del vicepresident, Ignacio Aguado, i dels cinc consellers madrilenys de Cs.
La llei que regula la facultat de la presidència de la Comunitat de Madrid de dissoldre l'Assemblea estableix que el decret de dissolució "entrarà en vigor el moment de la seva publicació".
El decret publicat aquest dijous va ser signat passat el migdia, cap a quarts d'una. Les mocions de censura es van presentar pocs minuts després de la una, a les 13.02 i a les 13.07.
El PP assegura que la signatura anterior del decret invalida la presentació de les mocions i, fins i tot, ha acusat de prevaricació el president de l'Assemblea, Juan Trinidad, de Cs, per haver admès a tràmit les mocions de censura.
Miguel Presno, catedràtic de Dret Constitucional, assegura que "una norma no existeix si no s'ha publicat en un butlletí oficial" i que, per tant, la presentació de les mocions és anterior i vàlida.
Consultat per l'agència EFE, reconeix, però, que hi pot haver interpretacions diferents.
Amb el recurs de la mesa de l'Assemblea, la decisió correspondrà al Tribunal Superior de Justícia de Madrid. També podria ser que algun grup parlamentari presentés un recurs davant del Tribunal Constitucional.
Altres fonts jurídiques consultades per diversos mitjans assenyalen que el fet Díaz Ayuso hagués signat el decret abans que es presentessin les mocions podria decantar la balança a favor de la presidenta madrilenya.
A l'Ajuntament, la coalició es manté
De moment, d'altra banda, l'enfrontament entre el PP i Cs a la comunitat no sembla que hagi d'afectar la coalició d'aquests dos partits en el govern municipal de la capital d'Espanya.
L'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, del PP, ha assegurat que ell i la vicealcaldessa, Begoña Villacís, de Cs, continuaran treballant junts.
- ARXIVAT A:
- CsPSOEComunitat de MadridPP