Torres elèctriques conductores d'electricitat
Torres elèctriques conductores d'electricitat (iStock/Vadym Terelyuk)

Electricitat més neta i barata, petroli a la baixa: el futur segons l'agència de l'energia

L'AIE avisa que, malgrat tot, el món encara s'encamina cap a l'escalfament global per damunt de l'objectiu dels 1,5 ºC

Actualitzat

El món entrarà en una nova "era de l'electricitat" que deixarà enrere la dependència dels combustibles fòssils. És el pronòstic de l'Agència Internacional de l'Energia que, en el seu informe anual, insisteix que el pic de la demanda de petroli arribarà als voltants del 2030.

Ara bé, això tampoc significa que l'objectiu de limitar l'escalfament global a 1,5 graus pugui donar-se per fet. Segons l'informe, amb l'actual trajectòria, el món està va cap a una pujada de 2,4 graus de temperatura l'any 2100.

Faith Birol, director de l'Agència Internacional de l'Energia, explica: "Hem estat testimonis de l'era del carbó i l'era del petroli, i ara ens estem movent ràpidament cap a l'era de l'electricitat, basada cada cop més en fonts d'energia netes."
 

"Excedents" de petroli i preus cap avall

Paradoxalment, fins a arribar al pic de demanda, l'oferta de petroli i gas natural encara creixerà, generant fins i tot "excedents", i això porta a pensar a l'agència que els preus aniran cap avall, tenint en compte també que el ventall d'alternatives en forma d'energia renovable es dispararà.

Preus més baixos donarien més marge als països per dedicar encara més recursos a l'energia neta, segons Faith Birol. I afegeix: "Tot això implica una pressió a la baixa dels preus i un alleujament per als consumidors; i donarà marge per dedicar encara més esforços a la transició cap a les energies netes."

Abans del 2030, les energies netes, i també la nuclear --que l'any que ve generarà un volum rècord d'energia--, ja seran capaces de cobrir més de la meitat de tota l'electricitat que es consumeixi al món

Des de l'AIE també pronostiquen un respir per a la butxaca dels consumidors amb preus baixos d'aquí al 2030. Res a veure amb la crisi de preus viscuda fa només dos anys que va obligar Europa --dependent de les importacions de gas-- a reformar el mercat elèctric.

Segons l'agència, la UE hauria de resistir-se a la temptació d'aparcar la seva aposta per l'energia verda mentre els combustibles fòssils baixen de preu.

Energies renovables de futur: eòlica i solar
Energies renovables de futur: eòlica i solar (iStock/hrui)


Rècord de renovables al món

L'any 2023 va tornar a marcar un rècord en la instal·lació de renovables a tot el món, amb 560 gigawatts de capacitat nova. I aquest any s'espera una inversió global de 2 bilions de dòlars en projectes d'energia verda, el doble que la inversió en projectes de combustibles fòssils.

Ara bé, el creixement de la producció d'energia neta no segueix el ritme de la demanda mundial d'electricitat, que es dispara any rere any. I això significa que es continuarà utilitzant el carbó per satisfer la demanda.

Tenint en compte aquests càlculs, l'agència pronostica que l'any 2030 la quota de combustibles fòssils --encara que arribi al pic-- encara serà del 75% de tota la demanda d'energia, comparada amb el 80% que representa avui. 

La Xina, fonamental

"La Xina és una part important del que està passant", comenta Birol, perquè té una influència decisiva en la demanda de combustibles fòssils, consum d'electricitat, desplegament d'energies renovables, el mercat dels cotxes elèctrics o la fabricació de tecnologies netes.

Per exemple, l'expansió de l'energia solar a la Xina avança a tal ritme que, a principis de la pròxima dècada, podria generar tanta electricitat com l'actual demanda dels Estats Units.

Ara bé, l'informe avisa que la falta d'accés a l'energia és un dels principals elements de desigualtat arreu del món. De fet, 750 milions de persones, la majoria a l'Àfrica subsahariana, no tenen accés a l'electricitat. 

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaCrisi climàtica
Anar al contingut