Elena: "Ni ingerències polítiques als Mossos ni policials en les decisions polítiques"
- TEMA:
- Mossos d'Esquadra
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha insistit que el cessament de Josep Maria Estela com a comissari en cap dels Mossos respon a la seva "responsabilitat de tirar endavant les prioritats que ha definit". Sense mencionar-ho, es referia a la feminització del cos.
Responent a l'oposició --en aquest cas, a una pregunta dels Comuns-- a la sessió de control al Parlament, Elena ha afirmat que "hi ha un principi al qual no pensa renunciar: no hi haurà ingerències polítiques a la policia judicial i a l'operativa dels Mossos" i, si algú diu que n'hi ha, "ho ha de demostrar".
I ha afegit: "Tampoc hi haurà interferències policials en les decisions que corresponen a la dimensió política".
Per donar-ne més detalls, Elena s'ha remès a la compareixença que farà a petició pròpia a la comissió d'Interior del Parlament per parlar de la crisi a la cúpula dels Mossos. La data encara està per decidir, però serà previsiblement la setmana que ve o la següent.
Aragonès rebutja parlar d'ingerència política
En la mateixa línia, Pere Aragonès ha rebutjat que el nomenament dels sis nous comissaris --resolt divendres passat i que incloïa les quatre dones que Estela hauria rebutjat-- "sigui una ingerència política".
De la mateixa manera, ha refermat que "si algú considera que s'ha portat a terme una conducta irregular", "té els canals, també els judicials" per vehicular-ho. Aragonès ha fet referència a les declaracions de l'exconseller Miquel Sàmper, que la setmana passada va assegurar que hi ha comandaments de Mossos que "obstrueixen" investigacions.
El president també ha afirmat que "és evident" que el relleu d'Estela --a qui ha agraït la feina-- "és una situació no volguda per ningú".
Responia a una pregunta de Salvador Illa, que ha parlat de "purga" i ha plantejat la dimissió del conseller d'Interior, a qui Aragonès ha refermat la confiança. El cap de l'oposició també ha demanat al president que, com a comandament suprem del cos, "agafi les regnes" i "anteposi les necessitats del país a les seves necessitats de mantenir un govern mol, molt, molt feble".
Malgrat que --com ja va fer aquest dimarts el director general de la Policia, Pere Ferrer-- Elena insisteix que les discrepàncies amb Estela venen arran de la feminització del cos, la veritat és que la crisi ve de fa temps, quan l'excap d'investigació Toni Rodríguez va denunciar a magistratura el seu trasllat a la comissaria de Rubí.
En aquesta denúncia, Rodríguez al·legava que el seu trasllat es devia al fet que es va negar a informar sobre les investigacions l'exconseller Miquel Buch.
Una altra topada va ser quan el fins ara cap dels Mossos va demanar al conseller la destitució del seu segon, Eugeni Sallent, per considerar-lo deslleial.
Estrena del nou govern al Parlament
Abans de la sessió de control, el president Aragonès ha explicat els canvis al govern després de la sortida de Junts, en un discurs en què ha reclamat a l'oposició que abandoni "l'immobilisme o la temptació de bloqueig" per aprovar els pressupostos.
Justament, la nova titular d'Economia, Natàlia Mas, ha estat una de les set conselleres i consellers que s'han estrenat aquest dimecres a la bancada del govern al Parlament.
També s'hi han assegut per primer cop el nou titular de Salut, Manel Balcells, així com Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior, i Juli Fernández, conseller de Territori, fins ara diputats. I també els consellers Joaquim Nadal, Carles Campuzano i Gemma Ubasart, que s'han retrobat a l'hemicicle amb excompanys de files del PSC, l'antiga Convergència i Podem.
- ARXIVAT A:
- Mossos d'Esquadra Parlament de Catalunya