Elisabet II fa 70 anys de regnat i avala Camil·la com a futura reina consort

La monarca britànica, de 95 anys, ha vist passar 14 primers ministres i el seu regnat és el quart més llarg de tota la història
Sílvia Mateu Actualitzat
TEMA:
Regne Unit

La filla de Jordi VI, rei del Regne Unit i de la Commonwealth, tenia 25 anys quan va haver de substituir-lo al tron, el 6 de febrer del 1952. Han passat 70 anys, el regnat més llarg de la monarquia britànica i un dels més llargs que hi ha hagut mai al món.

La reina Elisabet II ha triat aquesta tarda, el Jubileu de Platí, per expressar el seu "sincer desig que, quan arribi el moment, Camil·la sigui reconeguda com a reina consort".

Fins ara s'especulava que la dona del príncep Carles, la duquessa de Cornualla, seria només princesa consort, però Elisabet II ha tancat el debat.

La reina i Camil·la arriben a les carreres de cavalls d'Ascot el juny del 2019 (Reuters/John Sibley)

La successió

Al mateix missatge institucional, la reina Elisabet II agraeix a "totes les nacionalitats, confessions i edats" del Regne Unit i la resta del món "la lleialtat i l'afecte" que li han mostrat durant el seu regnat i demana que continuï així quan el seu fill Carles es converteixi en rei. "Sé que li donaran a ell i a la seva dona Camil·la el mateix suport que m'han donat a mi", diu.

L'hereu i la seva dona estan lluny de l'admiració popular que desperta la reina actual. Carles, de 73 anys, i Camil·la, de 74 anys, eren tots dos divorciats quan l'any 2005 es van casar, en una cerimònia civil. Carles es va divorciar de la princesa Diana un any abans que ella morís en un accident de cotxe a París i deixés molt tocada la monarquia britànica.

La reina també té un record al seu espòs durant 73 anys, el príncep Felip d'Edimburg, que va morir l'any passat. S'hi refereix com un company "disposat a exercir el paper de consort i fer de manera desinteressada els sacrificis que ho acompanyen".

Trobada a Sandringham

Elisabeth II és a la seva residència de Sandringham, a l'est d'Anglaterra, i aquest diumenge no participa en cap acte públic. Sempre passa els aniversaris de l'accés al tron a Sandringham perquè és aquí on va morir el seu pare, per un càncer de pulmó als 56 anys.

Dissabte hi va rebre un grup de representants de la comunitat local per commemorar la data. Entre d'altres coses, li van entregar un ram fet amb les mateixes flors del que va portar a la coronació el 1953, segons ha informat el Palau de Buckingham, la residència oficial a Londres de la sobirana.

A més, una banda de música va interpretar la cançó "Felicitats" i la reina va tallar un pastís de celebració preparat per una resident de la zona i que tenia l'emblema dissenyat per al Jubileu de Platí.


El 1977 va celebrar el jubileu de plata, el 2002 el d'or, el 2012 el de diamant, el 2017 el de safir i aquest 2022 toca el de platí.


Celebració al juny

Com ha dit Elisabet II, el 6 de febrer continua sent, 70 anys després, un dia que recorda tant per la mort del seu pare com per l'inici del seu regnat.

La coronació va ser el 2 de juny del 1953 i és aquest l'aniversari que se celebra. Hi ha molts actes previstos per al Jubileu de Platí, amb un pont des del dijous 2 de juny fins al diumenge 5.

Entre les celebracions programades, hi ha una desfilada amb 1.400 soldats, 200 cavalls i 400 músics.

També hi ha previst un gran concert a Londres amb estrelles musicals, un servei religiós a la catedral de Sant Pau o, entre les curiositats, un concurs per crear un púding dedicat a la reina en què poden participar tots els residents al Regne Unit a partir dels 8 anys.

El moviment republicà del Regne Unit, molt minoritari, també prepara una campanya per al juny per desmitificar la monarquia. Segons càlculs de l'organització Republic, mantenir la institució costa al contribuent 345 milions de lliures anuals, uns 407 milions d'euros, comptant-hi les subvencions públiques, el cost de la seva seguretat o la pèrdua d'ingressos fiscals per les finques i propietats que no paguen impostos.

Un aparador decorat per als 70 anys de regnat d'Elisabet II (Reuters/Tom Nicholson)

De tots colors

En 70 anys, Elisabet II ha conviscut amb 14 primers ministres britànics.

Dins de la seva família n'ha vist de tots colors i entre els més foscos hi ha les acusacions d'abús sexual a menors contra el seu fill Andreu, que anirà a judici, i que han deixat curts problemes anteriors com l'allunyament de la família reial del príncep Enric i la seva esposa Meghan que, des dels Estats Units, van dedicar paraules dures a la família reial.

En aquest vídeo es recorden alguns moments de l'extens regnat d'Elisabet II:


Altres regnats llargs

El regnat d'Elisabet II és el quart més llarg de la història.

El rècord el té Lluís XIV, el rei Sol de França, que va accedir al tron amb només 5 anys i s'hi va estar 72 anys i 110 dies.

El rei Rama IX de Tailàndia i Joan II de Liechtenstein superen, de moment, la monarca britànica. El primer es va mantenir com a rei durant 70 anys i 126 dies i el segon durant 70 anys i 91 dies.

Dins de la seva família, la incombustible Elisabet II també ha passat al davant de la seva rebesàvia Victòria, reina del Regne Unit i emperadriu de l'Índia durant 63 anys i 216 dies.

Entre els reis actuals, cap supera la fita de la monarca britànica. Darrere d'ella, hi van el sultà de Brunei, Hassanal Bolkiah, amb 55 anys, la reina Margarida de Dinamarca, amb 50, i el rei Carles Gustau de Suècia, amb 49.

Des del Museu de Madame Tussauds de Londres també poden donar testimoni de les set dècades de regnat d'Elisabet II: han fet 23 versions de la seva figura de cera.

ARXIVAT A:
Monarquia Regne Unit Reina Elisabet II
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut