Elon Musk, persona de l'any de Time per revolucionar la cursa espacial i els automòbils
El 2021 ha estat un bon any per a Elon Musk: mentre el món es ressentia de la pandèmia, ell no només ha esdevingut la persona més rica del món, sinó també de la història de la humanitat.
El magnat, dissenyador industrial i enginyer, que va fer 50 anys al juny, ha creat vehicles elèctrics que deixen enrere la indústria automobilística i ha impulsat per primera vegada expedicions a l'espai completament privades.
A més, s'han fet cèlebres els seus tuits escrits des del vàter, seguits per 66 milions de persones: ell mateix ha reconegut que n'envia pràcticament la meitat des del lavabo.
Per totes aquestes raons, entre d'altres, Time l'ha nomenat persona de l'any. La revista nord-americana ha fet públic aquest dilluns el seu esperat veredicte anual, que atorga des de 1927 a la persona "que més ha afectat les notícies o les nostres vides, per bé o per mal".
"Amb un moviment de dits, el mercat de valors es dispara o es desmaia. Un exèrcit de devots està pendent de totes les seves declaracions", afirma la revista. L'editor en cap, Edward Felsenthal, ha declarat:
"Per crear solucions a una crisi existencial, per encarnar les possibilitats i els perills de l'era dels titans tecnològics, per impulsar les transformacions més atrevides i disruptives de la societat, Elon Musk és la persona de l'any 2021 de Time".
Aquest any la seva empresa de coets, SpaceX, ha aconseguit l'adjudicació de la NASA per fabricar el coet que permetrà portar humans a la Lluna.
A més, la seva empresa de cotxes elèctrics, Tesla, amb un valor que ha superat el de Ford i General Motors sumats, va anunciar a l'agost que treballa en un robot humanoide per fer tasques repetitives o avorrides.
Musk també impulsa una companyia dedicada a la telecinesi, Neuralink, que a l'abril va presentar uns xips celebrals que permeten a un mico jugar a videojocs amb la ment.
Però al costat dels seus èxits econòmics també hi ha escàndols i provocacions. Per exemple, quan Tesla va caure a la borsa després que Musk preguntés a Twitter si hauria de vendre'n un 10% de les accions per pagar impostos.
Una fortuna a cops d'inversió
Ni una gran idea convertida en una empresa gegant, ni tampoc una sèrie d'inversions segures durant dècades. El que ha fet d'Elon Musk l'home més ric del món són, segons Time, poques inversions molt arriscades i algunes idees que en principi semblaven una bogeria.
I també, és clar, molts altres elements que no depenen de les seves habilitats personals. Per començar, una situació de partida prou bona -era fill d'una família benestant i va poder escapar-se del servei militar a la seva Sud-àfrica natal per anar a estudiar als Estats Units- o la poca regulació en els àmbits innovadors en què treballa.
Per exemple, l'ocupació de l'espai. Musk té la meitat dels satèl·lits actius que hi ha ara mateix orbitant la Terra i la manca de legislació li permet fer pràcticament el que vol, alertava fa pocs dies l'Agència Espacial Europea.
La fortuna de Musk ha arribat aquest any als 255.200 milions de dòlars segons Forbes, i l'ha convertit en el multimilionari més ric que mai ha rastrejat aquesta publicació especialitzada en informació econòmica.
Ell sol supera la suma de les fortunes del cofundador de Google, Larry Page, que es troba al sisè lloc de la llista, i el director executiu de Meta, Mark Zuckerberg, el setè més ric del món i persona de l'any per Time l'any 2010.
"Crec que el president Putin és bastant més ric que jo", va dir Musk a Time a principis de desembre. "Jo no puc envair països i coses així."
"O almenys, no encara", conclou la revista.
Els científics de la vacuna, herois de l'any
Time també ha guardonat com a herois de l'any els científics que han treballat en les primeres vacunes contra el coronavirus, especialment quatre en concret:
"Hi va haver moments en les seves carreres en què, en el fons del treball que finalment rescataria la humanitat, Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Katalin Kariko i Drew Weissman van sentir que només a ells els preocupava resoldre els problemes als quals s'enfrontaven. Però exposar el funcionament intern de com sobreviuen i prosperen els virus és el que va fer possible les vacunes contra la covid-19".
També ha nomenat artista de l'any la cantant de pop Olivia Rodrigo i Simon Biles com a esportista de l'any. "Ha demostrat que el valor d'una esportista cada vegada es mesura en molt més que en victòries i derrotes", ha dit la revista.
La gimnasta nord-americana, que va explicar que es va retirar de proves dels Jocs Olímpics de Tòquio per problemes d'ansietat, va posar en portada els problemes de salut mental que pateixen els esportistes.