Els 10 punts de la Unió Europea per fer front a la crisi migratòria
Per Von der Leyen, la mesura més eficaç és oferir "alternatives reals" per entrar de forma segura a la UE a través de "vies legals i corredors humanitaris"
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha promès un increment de recursos per fer front a la crisi humanitària que viu l'illa italiana de Lampedusa, desbordada per l'arribada massiva de migrants que volen ser acollits a la Unió Europea.
En els últims dies, més de 10.000 persones han arribat a l'illa per mar, travessant el Mediterrani en embarcacions precàries, gairebé el doble que tota la població censada a Lampedusa. Aquest mateix diumenge, en què Von der Leyen ha visitat l'illa acompanyada de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, hi han arribat un miler de persones més.
Von der Leyen ha visitat el port i també el centre d'acollida de Lampedusa, una presó a cel obert absolutament desbordada.
Divendres, Meloni va demanar una resposta a les institucions europees davant el flux constant de migrants que arriben a les seves costes en condicions precàries.
I Von der Leyen s'hi ha presentat, aquest diumenge, amb la feina feta: un decàleg de mesures per combatre les màfies que trafiquen amb persones, accelerar els processos de petició d'asil i el retorn de totes aquelles persones a qui se'ls denegui aquest dret, i oferir "vies legals i corredors humanitaris segurs", l'eina "més efectiva", segons la presidenta de la Comissió, per acabar amb aquesta crisi.
Aquests són els 10 punts del pla de la Comissió Europea per fer front a la crisi actual:
- Més suport a Itàlia de la Comissió Europea, de l'Agència d'Asil de la UE i de Frontex per fer front a aquesta crisi immediata i gestionar l'elevat nombre de persones migrants que arriben --identificar-los, registrar-los, etc.--.
- Més suport al trasllat dels migrants arribats a Lampedusa a altres estats membre. Von der Leyen ha fet una crida urgent a altres països de la Unió perquè els acullin, a través dels mecanismes de solidaritat voluntaris, per transferir aquests migrants fora d'Itàlia.
- Més suport a Frontex per garantir un retorn ràpid dels migrants als seus països d'origen, si no són demandants d'asil. Von der Leyen ha demanat als països d'origen que en facilitin el procés. La vicepresidenta de la Comissió Europea portarà la petició, personalment, a aquests estats.
- Més esforços per lluitar contra els traficants de persones. La presidenta de la Comissió ha demanat unir forces entre els països d'origen i de trànsit per combatre "aquest negoci brutal", amb canvis en la legislació relativa al tràfic d'éssers humans i amb una major col·laboració entre Frontex, Europol i Tunísia.
- Més vigilància aèria i naval al Mediterrani, a través de Frontex. S'estudiarà ampliar les missions navals que ja existeixen o crear-ne de noves, i enviar més recursos a la guàrdia costanera de Tunísia.
- Més accions contra la logística dels traficants, en col·laboració amb les autoritats italianes, com ara retirar i destruir les embarcacions i altres mitjans que es fan sevir per al transport de migrants, perquè les màfies no les puguin recuperar i tornar a fer servir.
- Més recursos per accelerar la resolució de les peticions d'asil que es presentin a Itàlia: "Els que no tinguin dret a asil seran retornats", ha sentenciat Von der Leyen.
- Establir vies legals i corredors humanitaris segurs, per donar "alternatives reals" per entrar de forma legal a la UE i no caure en mans dels traficants. Aquesta mesura és, per a la presidenta de la Comissió, "la més efectiva per combatre el tràfic de persones".
- Ampliar la cooperació amb l'ACNUR i l'Agència Europea de Migracions per protegir els migrants en ruta i ampliar recursos per a un retorn voluntari segur.
- Treballar amb Tunísia per implementar l'acord financer signat al juliol i el traspàs de fons comunitaris que el país africà ha de destinar a evitar la sortida de migrants de les seves costes.
Von der Leyen ha recordat que la UE té "una responsabilitat, com a part de la comunitat internacional" amb totes les persones que volen arribar a Europa, però, ha afegit, "nosaltres decidim qui entra a la UE i com, i no serà a través de traficants", ha alertat.
També ha insistit que gestionar la immigració irregular és "un repte europeu" que necessita "accions concretes" que només es poden desplegar "amb solidaritat i unitat".