Els 27 països de la UE compraran conjuntament i per avançat les vacunes de la Covid-19
- TEMA:
- Coronavirus
La Comissió Europea ha proposat aquest divendres als 27 estats membres comprar per avançat les encara hipotètiques vacunes contra el coronavirus.
Vol fer-ho de manera centralitzada, amb l'objectiu d'assegurar l'accés de tots els ciutadans europeus a les vacunes quan aquestes estiguin disponibles.
La proposta s'ha fet en la reunió de ministres de Salut que s'ha fet per videoconferència aquest mateix divendres, i la CE assegura que aquests han donat suport a aquesta iniciativa.
Ho ha dit la comissària de Salut, Stella Kyriakides:
"Proposem un enfoc comú de la UE per assegurar el subministrament de la vacuna per a tots els estats membres. Això evitarà la competició entre nosaltres, i oferirà als fabricants de vacunes un procediment de negociació simplificat."
"No hi ha hagut objeccions, que jo sàpiga. Cap estat membre ha dit que no s'hi vulgui afegir."
Tenir vacunes el més abans possible
El ministre de Sanitat del govern Sánchez, Salvador Illa, ho ha confirmat via Twitter, assegurant que "és imprescindible" tenir vacunes el més aviat possible per poder recuperar la normalitat, i que per això ha donat suport a la iniciativa:
"Algunes converses"
La CE diu que ja ha tingut "algunes converses" amb algunes farmacèutiques que s'estan preparant per fabricar les encara potencials vacunes.
També diu que té entre 2.000 i 3.000 milions d'euros disponibles d'un fons d'emergència que, si la iniciativa tira endavant, farà servir per pagar anticipadament a les farmacèutiques.
Kyriakides se n'ha fet ressò a Twitter:
"Per desenvolupar i distribuir una vacuna segura i efectiva contra la Covid-19 per a tots els ciutadans, necessitem un enfocament comú de la UE."
"El nostre objectiu és fer que les vacunes estiguin àmpliament a l'abast de tothom."
Reserva de vacunes
Un cop aprovada la iniciativa, es començarà a negociar amb les farmacèutiques, i es prioritzarà les fabricants de vacunes que facin els assajos clínics ja aquest any.
Segons Kyriakides, de moment, amb els diners de què ja disposen, n'hi haurà prou per fer els pagaments, que seran, de fet, una reserva, i després els països hauran de pagar per les vacunes que rebin.
Igualment, la iniciativa és només per aconseguir les vacunes; els plans posteriors de vacunació ja dependran de cada país.
Evitar la competició entre països
La idea base és evitar que els estats de la UE competeixin entre ells, i que els més rics aconsegueixin les vacunes abans que els seus veïns menys rics.
Segons la comissària, aquest pla no entra en conflicte amb la iniciativa engegada recentment per Alemanya, França, Itàlia i els Països Baixos per invertir conjuntament en la recerca per desenvolupar vacunes:
"Veig a tothom al mateix bàndol: busquem una manera ràpida i flexible d'aconseguir la vacuna, i treballem estretament amb ells per al benefici dels 27."
Actualment, la CE necessita l'aval dels països membres per fer una precompra d'aquest tipus, i el sistema proposat hauria de permetre simplificar les negociacions i accelerar el procés.
De les gairebé 200 candidates a vacuna que s'estan desenvolupant arreu del món, n'hi ha una desena que ja estan en investigació amb humans.
Les propostes més avançades són la de l'empresa xinesa CanSino i la que s'està desenvolupant a la Universitat d'Oxford, però sembla clar que cap no estarà disponible abans del gener.
Entre 2 i 3 anys per vacunar tothom
I malgrat esforços com el de la UE, les previsions són que les vacunacions portaran força temps, i que fins d'aquí a 2 o 3 anys no s'haurà vacunat prou gent com per evitar que el coronavirus es segueixi propagant amb facilitat.
Almenys, aquesta és l'opinió de Rafael Vilasanjuán, director de desenvolupament del centre de recerca en salut ISGlobal, que preveu que la producció i la distribució de les vacunes serà relativament lenta:
"Tindrem algunes vacunes el gener. Probablement, no seran les més efectives, però sí que hauran de ser segures, perquè, si no, estarem posant en risc que la vacuna sigui la solució. Però no la tindrem a l'abast de tothom, perquè comença llavors la producció, i és força complicada."
"Imaginem que es duplica la producció mundial, imaginem que arribem a 2.000 milions de vacunes, es presenta un escenari d'entre 2 i 3 anys per produir-la, distribuir-la i posar-la, que no és immediat. 2-3 anys perquè arribi a tothom que ho necessiti, perquè potser no ho necessitem tothom, però sí, com a mínim, el 50% de la població."
Segons Vilasanjuán, caldrà produir les vacunes, i també aconseguir que siguin prou assequibles com perquè puguin permetre-se-les tothom.
"Immunitat de ramat"
L'objectiu serà aconseguir prou gent vacunada o que hagi passat la malaltia perquè funcioni l'anomenada «immunitat de ramat», que impedeix la circulació lliure del virus entre les persones.
És a dir: que hi hagi un percentatge prou alt de persones que, malgrat que els arribi el virus, no el transmetin als altres perquè ja tenen defenses i anticossos que el combaten.
Això s'aconseguirà malgrat que la vacuna no tingui una efectivitat molt alta, per exemple, el 65%, que és el que passa amb la de la grip:
"La vacuna que vindrà, o les vacunes que vindran, perquè ja pensem que seran una sèrie de vacunes, tindran una efectivitat que no serà del 100%. El normal és que no sigui del 100%, i menys en les primeres que apareguin. Pensem en una vacuna com la de la grip, que immunitza, depenent del tipus de virus que ve cada any, entre el 40% i el 65% de la gent."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Vacunes