Els 32 efectes nocius de menjar ultraprocessats: del risc de càncer a problemes de salut mental
- TEMA:
- Salut
El consum d'aliments ultraprocessats està directament relacionat amb 32 efectes nocius, com el risc de patir càncer, malalties cardíaques i intestinals, diabetis, trastorns mentals i mort prematura. Ho recull un estudi publicat a la revista mèdica setmanal The BMJ.
Tot i els danys que comporten per a la salut, en els últims anys s'ha incrementat el consum de productes com els cereals ensucrats, les begudes gasoses, els menjars preparats i el menjar ràpid.
Els investigadors de l'estudi, de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, als Estats Units, la Universitat de Sydney i la Universitat de la Sorbona de París, insten a reduir els ultraprocessats de la dieta.
Tot un repte si tenim en compte que en països com el Regne Unit o els Estats Units més de la meitat de la dieta es basa en processats, sobretot entre els joves o les persones més pobres, col·lectius en què el consum d'aquests aliments pot arribar a ser el 80% de la ingesta diària.
Deu milions de persones analitzades
Els ingredients ultraprocessats són manipulats químicament amb additius per fer-los més gustosos i atractius. Els investigadors en destaquen el pobre perfil nutricional:
"Sovint tenen un alt contingut en greixos saturats, sal i sucre. Aquests aliments, a banda de sotmetre's a múltiples processos industrials, sovint contenen colorants, emulsionants i sabors, i són baixos en vitamines i fibra."
Això no és cap sorpresa, però mai s'havia fet un estudi tan exhaustiu que corroborés els efectes nocius que tenen sobre la salut, amb dades extretes de prop de deu milions de persones.
Quins riscos incrementa la dieta rica en ultraprocessats?
Els investigadors han trobat indicis que una ingesta més alta de processats s'associa a un 20% més de risc de mort --un risc que augmenta fins al 60% en el cas de malalties cardiovasculars--, però també s'associa a un 50% més de risc de patir ansietat i trastorns mentals com la depressió, i un 12% de risc de patir diabetis.
Aquest són els 32 efectes nocius per a la salut que detalla l'estudi i que tenen diferents graus d'afectació:
MORT
► Totes les causes
► Mort per càncer
► Mort per malalties cardiovasculars (totes les que afecten el sistema circulatori)
► Mort per malalties cardíaques (totes les que afecten el cor)
CÀNCER
► Càncer en general
► Càncer de mama
► Tumors al sistema nerviós central
► Leucèmia
► Càncer colorectal
► Càncer de pàncrees
► Càncer de pròstata
PROBLEMES DE SALUT MENTAL
► Problemes de son
► Ansietat
►Trastorns mentals
► Depressió
MALALTIES RESPIRATÒRIES
► Asma
► Sibilàncies
MALALTIES CARDIOVASCULARS
► Problemes cardiovasculars combinats
► Mort per malalties cardiovasculars
► Hipertensió
► Hipertrigliceridèmia
► Nivells baixos de colesterol de lipoproteïnes d'alta densitat
MALALTIES GASTROINTESTINALS
► Malaltia de Crohn
► Colitis ulcerosa
MALALTIES METABÒLIQUES
► Obesitat abdominal
► Hiperglucèmia
► Síndrome metabòlica
► Malaltia del fetge gras no alcohòlic
► Obesitat
► Sobrepès
► Sobrepès + obesitat
► Diabetis de tipus 2
L'obesitat ja és la forma més comuna de malnutrició
L'elevat consum d'aliments processats amb un alt contingut calòric i el sedentarisme són les principals causes del sobrepès i l'obesitat.
Justament, una de cada vuit persones al món pateixen obesitat, segons un estudi de l'Organització Mundial de la Salut publicat a la revista The Lancet.
L'informe adverteix que aquesta malaltia crònica, que pateixen més de mil milions de persones, s'ha convertit en la forma més comuna de malnutrició a la majoria de països.
L'estudi, amb dades recopilades a 190 països, indica que la taxa d'obesitat s'ha duplicat en dones i gairebé triplicat en homes entre el 1990 i el 2022, però és que entre nens i adolescents la xifra és més alarmant, ja que s'ha multiplicat per quatre.
El director del Departament de Nutrició i Seguretat Alimentària de l'OMS, Francesco Branca, alerta del problema que comporten tant l'obesitat com la falta d'aliments:
"L'alimentació insuficient posa en risc la salut de molts nens, sobretot en regions com l'Àfrica o el sud de l'Àsia, i l'obesitat pot derivar en malalties cardiovasculars, diabetis o alguns tipus de càncer. La nutrició insuficient i l'obesitat són dues cares d'un mateix problema per la falta d'accés a dietes sanes."
Branca ha subratllat la necessitat d'engegar polítiques de prevenció per reduir l'obesitat i menciona els esforços que han fet països com Espanya o França.
Els experts recomanen iniciatives per regular la venda de productes amb processats i productes nocius per a menors, polítiques de preus o canvis en l'etiquetatge per promoure dietes més sanes.
Tanmateix, les crisis mundials, com la covid, o els conflictes bèl·lics poden empitjorar els índexs mundials en aquests dos tipus de malnutrició per l'augment de la pobresa i del cost dels aliments rics en nutrients.
- ARXIVAT A:
- Salut Alimentació