Els rescatats per l'Aquarius desembarquen a València després de vuit dies d'odissea
El vaixell de rescat Aquarius i els italians Dattilo i Orione han arribat aquest diumenge al port
Aquest diumenge han arribat al port de València les tres embarcacions que portaven 630 persones a bord rescatades fa nou dies a alta mar al Mediterrani oriental. Entre els rescatats, que provenen de 31 països diferents, hi havia 68 menors, 46 dels quals no anaven acompanyats.
El primer vaixell que hi ha atracat és el Dattilo, gairebé quatre hores després, l'Aquarius, i a la una del migdia, l'Orione.
El govern espanyol va anunciar que els donaran un permís de residència de 45 dies i una targeta sanitària. Un cop identificats tots els immigrants se'ls ha traslladat en autobusos a centres d'acollida i a l'hospital els que ho necessitaven.
Entres els tres vaixells hi havia més d'un centenar de menors no acompanyats i una vuitantena de dones, algunes embarassades.
Més de 2.300 professionals i voluntaris estaven preparats al port per atendre'ls. Hi havia personal de la Creu Roja, traductors, assessors jurídics i policies.
Gairebé la meitat dels voluntaris eren de la Creu Roja, i la resta, traductors o policies. Un cop a port, la prioritat ha estat l'atenció mèdica. Els migrants han baixat dels vaixells en grups de 20 persones, han rebut un número d'identificació sanitària i assistència jurídica. 200 persones ha estat ateses per causes menors i s'han fet 144 trasllats a hospitals, però només 4 persones hi quedaran hospitalitzades.
Els que han estat traslladats a l'hospital són els primers que han disposat de targeta sanitària. La resta la tindran els pròxims dies.
Vuit dies d'odissea
L'Aquarius ha entrat a port a tres quarts d'onze del matí, més tard del que s'esperava. El vaixell ha estat una bona estona fent temps a l'entrada del port perquè acabés el desembarcament del Dattilo, que l'ha precedit.
A bord hi havia 106 persones, les més vulnerables de l'expedició: dones embarassades i nens, alguns de menys de cinc anys. A les onze han començat a desembarcar i rebre les atencions dels voluntaris.
Aquesta ha estat l'alegria a l'Aquarius quan han albirat port:
L'alegria a bord de l'Aquarius quan han albirat el port de València https://t.co/lm8aluTNk5 pic.twitter.com/5L5uZvwrJM
324.cat (@324cat) 17 de juny de 2018
El vaixell ha tocat port després de vuit dies de viatge per arribar a València des que va rescatar els migrants i de negar-li l'entrada a ports d'Itàlia i de Malta.
Una de les persones que va participar en el rescat explica la tensió que van viure. És Max Avis, subcap de rescats de l'Aquarius. Així van trobar els immigrants:
"Em vaig adonar que podia veure la part inferior d'una llanxa. Per tant, la situació només podia empitjorar. Vam girar al voltant de la barca i la gent va començar a saltar a l'aigua. Al cap de pocs minuts hi havia 50 persones a l'aigua. Sense pensar-ho, els vam llançar armilles salvavides a mesura que saltaven. No teníem més lloc ni més armilles salvavides."
El vaixell de rescat de SOS Mediterranée es quedava sense armilles. La solució, relata Avis, va ser reutilitzar-les:
"Vam començar a treure les armilles dels que ja havíem rescatat i les vam tornar a llançar als que continuaven saltant a l'aigua. Els agafàvem i els pujàvem a bord mentre els sanitaris feien treballs de reanimació, i posàvem més gent a sobre dels que estaven reanimant. Tot això durant sis hores."
El Dattilo, el més matiner
A quarts de set del matí hi ha arribat aquesta patrullera de la Guàrdia Costanera italiana, que portava a bord 274 passatgers.
Els migrants han començat a baixar del vaixell ja a les set del matí. La majoria ho han fet pel seu propi peu, tot i que alguns han hagut de ser atesos i ajudats amb cadira de rodes.
La mateixa policia ha mostrat com han baixat els primers migrants del vaixell:
356 policías en total, de distintas especialidades necesarias, reciben ya a las primeras personas que llegan a puerto seguro a bordo del #Dattilo, procedentes del #Aquarius pic.twitter.com/ijncVykP2f
Policía Nacional (@policia) 17 de juny de 2018
La majoria estaven bé de salut, però en estat de xoc i amb patologies pròpies del llarg viatge com cremades, segons ha explicat Jorge Suárez, subdirector general d'Emergències de la Generalitat Valenciana.
El tercer a arribar ha estat el patruller italià Orione, amb 250 persones a bord, el conjunt més nombrós. Ha arribat a port a la una del migdia i de seguida ha començat a desembarcar.
Autorització especial
El govern espanyol ha explicat que se'ls concedirà una autorització "especial" de 45 dies i que després seran tractats segons la legalitat espanyola. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat que no es faran excepcions, sobretot en un moment en què estan arribant pateres de forma massiva a les costes d'Andalusia.
Al port s'hi han instal·lat un centenar de llits i un alberg provisional, amb la intenció que hi passin el mínim de temps.
França ha anunciat que col·laborarà en l'acollida dels immigrants de l'Aquarius i es farà càrrec d'aquells que vulguin desplaçar-se al país veí, un oferiment que el president espanyol ha agraït a través d'un telegrama.
Notícia relacionada: Despleguen una pancarta contra els migrants a València
Separats per quatre hores
Després del Dattilo ha arribat l'Aquarius i, finalment, l'Orione. Ho han fet esglaonadament, separats per quatre hores de diferència, per poder assegurar que totes les persones que arriben en cada vaixell tenien temps de desembarcar sense problemes.
Gran expectació mediàtica
L'arribada dels migrants rescatats ha aixecat una gran expectació. Uns 600 periodistes, de 138 mitjans, estan acreditats per informar sobre l'arribada de l'Aquarius al port de València.
Aquest és l'aspecte de la improvisada tribuna de premsa al port de València:
Segueixen arribant immigrants per l'Estret
Mentre totes les mirades se centren en l'Aquarius, més de 900 persones han arribat en pateres a la costa andalusa. S'hi han arribat a localitzar més de setanta embarcacions aquest cap de setmana. Aquestes arribades han desbordat les previsions.
Només aquest dissabte han arribat unes 200 persones, que han estat traslladades a Motril i Almeria.
La majoria són subsaharians procedents del Marroc. Una situació que recorda la que es va viure l'estiu del 2014, quan prop de 1.200 persones van arribar al sud d'Espanya en només un dia i mig.
- ARXIVAT A:
- Migracions