Moment en el qual el sindicat d'actors anuncia la vaga (REUTERS/Mike Blake)

Els actors de Hollywood faran vaga i paralitzaran la indústria del cinema i la televisió

Demanen millores salarials i protecció davant l'ús de la intel·ligència artificial per crear imatges semblants a les seves

Actualitzat

Els actors de Hollywood comencen una vaga que pot paralitzar la indústria del cinema i la televisió. Com els guionistes, que ja fa més de dos mesos que estan en vaga, reclamen millores salarials i també protecció davant l'avenç de la intel·ligència artificial. Als actors els preocupa que les seves imatges digitals s'utilitzin sense el seu permís o la compensació adequada.

El sindicat d'actors SAG-AFTRA i la patronal AMPTP han estat negociant durant quatre setmanes fins a arribar a la data límit en què finalitzava el conveni actual. Ara, els actors han decidit trencar relacions i anar a la vaga. El comitè negociador va votar a favor de la vaga per unanimitat i aquest dijous ho ha confirmat la junta nacional del sindicat. 

Fran Drescher, exestrella de "La Tata" i presidenta de SAG-AFTRA, ha estat contundent en el moment d'anunciar la protesta: "Estem en perill de ser substituïts per màquines".

El sindicat ha publicat un comunicat en el qual acusen la patronal del fracàs en les negociacions: "l'AMPTP s'ha negat a reconèixer que els enormes canvis en la indústria i l'economia han tingut un impacte perjudicial en els que treballen als estudis". I també exposen els punts que els han portat a la vaga:

"Com sabeu, durant l'última dècada, la vostra compensació s'ha vist molt erosionada per l'augment de l'ecosistema de streaming. A més, la intel·ligència artificial suposa una amenaça per a les professions creatives, i tots els actors i intèrprets mereixen contractes que els protegeixin que la seva identitat i talent s'explotin sense consentiment ni sou".

Alerten els actors que els informaran sobre l'impacte de la vaga a la seva feina i que els enviaran detalls sobre l'hora i el lloc on hi haurà piquets de vaga. "Si us plau, mireu la vostra bústia d'entrada", afegeixen.

Així, gairebé tot a punt per a una vaga a la qual han donat suport actors i actrius com Jane Fonda, Susan Sarandon o Mark Ruffalo.

Les acusacions sobre el trencament de relacions han estat mútues. Drescher ha dit que les respostes dels estudis a les preocupacions dels actors havien estat "insultants i irrespectuoses". L'AMPTP ha condemnat que els actors s'hagin aixecat de la taula de negociacions perquè, diuen, havien ofert "un sou històric i augments residuals" i "una proposta innovadora d'intel·ligència artificial que protegeix les semblances digitals dels actors".

Un grup de guionistes manifestant-se a Nova York amb cartells on diu 'Feu-nos una oferta justa'
Els guionistes estan en vaga des del dia 2 de maig i no hi ha converses obertes amb la patronal (REUTERS/Shannon Stapleton)

Vaga conjunta

El Sindicat d'Actors i Actrius representa 160.000 persones i ja hi ha 11.000 guionistes en vaga. Amb aquestes xifres, les vagues poden tenir conseqüències molt visibles al sector. 

Per la seva banda, l'AMPTP representa els principals estudis incloent Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony o Warner Bros. Discovery. Empreses audiovisuals que es troben en un moment complicat s'han gastat milers de milions en propostes per intentar atraure nous clients de reproducció en línia.

L'última vegada que va coincidir una vaga de guionistes amb una vaga d'actors va ser fa seixanta-tres anys, l'any 1960, va ser liderada pel que posteriorment va ser president dels Estats Units Ronald Reagan, qui en aquell moment era el president del gremi d'actors. Però la primera vaga d'actors va ser l'any 1952 i va durar dos mesos i mig. El 1986 n'hi va haver una altra que va durar només 14 hores. 

Imatge del cartell amb les lletres de Hollywood a les muntanyes Los Ángeles, Califòrnia
Les negociacions entre el sindicat d'actors i la patronal no han arribat a cap acord (REUTERS/Mike Blake)

Des de l'inici de la vaga de guionistes al maig, els programes en hora punta de la televisió americana estan emetent repeticions, moltes produccions previstes per a la temporada de tardor s'han hagut d'aturar, com també el rodatge de pel·lícules de gran pressupost. La vaga dels actors podria arribar a tancar les produccions que encara estan en marxa i afegeix més pressió a les empreses productores.

L'aturada dels guionistes ha afectat càterings i altres proveïdors de la indústria cinematogràfica de Hollywood. Amb la vaga d'actors, els danys econòmics s'estendran encara més.

Tot plegat, quan s'acaben de conèixer les nominacions dels Premis Emmy Precisament les vagues, posen en perill la gala que s'hauria de fer el 18 de setembre a Los Angeles.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut