Adolescents: com es porta el confinament en una època complexa per si mateixa?
- TEMA:
- Coronavirus
La Generalitat ja ha fet públic el seu pla perquè els adolescents puguin començar a sortir de casa d'aquí uns dies. Per ara, és només una proposta, perquè qui decidirà finalment si s'aplica o no és el govern espanyol, l'administració que té les competències per fer-ho des del decret d'estat d'alarma.
El conseller Buch ha explicat que els adolescents entre setze i divuit anys podrien sortir sols en una franja horària que aniria de sis de la tarda a vuit del vespre.
El pla detalla que es permetria utilitzar els jardins públics, però no anar als parcs ni agafar transport públic. També restringiria l'ús dels equipaments esportius, menjar o beure al carrer i entrar als comerços, per evitar les aglomeracions.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha exposat que es tracta d'unes mesures adaptables segons les circumstàncies de cada territori.
El president Quim Torra portarà totes les opcions que s'han decidit a Pedro Sánchez aquest diumenge a la videoconferència de presidents.
Per la seva banda, els adolescents, òbviament, veuen bé el desconfinament, encara que sigui parcial. D'aquestes setmanes, dues conclusions: hi ha ganes de veure els amics i la convivència a casa ha estat millor del que es pensaven. Però s'estimarien que quan arribi el moment, puguin sortir sols.
Psicologia online
En el cas dels adolescents, els dubtes i les pors sobre la pandèmia s'afegeixen a una etapa que ja és per si mateixa força complexa. La Direcció General de Joventut ha impulsat un servei de psicologia online, a través de la web confinats.cat, on els ofereix informació i assessorament.
Preocupacions pels estudis que ara s'han vist truncats i com afectarà això el seu futur. Això és el que més angoixa una jove adolescent, Marina López, que comparteix els seus problemes a través del consultori de psicologia online confinats.cat.
Durant aquests dies de confinament ja s'han rebut més de dues-centes consultes d'adolescents, majoritàriament de noies d'entre 13 i 16 anys, amb temàtiques diferents.
Laia Sala, psicòloga especialitzada en adolescents:
"Hi ha un tema que és transversal que ens hem trobat a la consulta que és el tema de l'amor, ja sigui perquè acaben de conèixer algú i no saben com anirà, ja sigui perquè la seva parella amb la distància no la saben portar. Es passen tot el dia connectats i això els genera un 'què passarà', 'això s'està refredant', 'com ho puc fer perquè sigui igual que abans'..."
I al consultori online troben resposta a aquesta i altres preocupacions dels adolescents. Un col·lectiu especialment intens en emocions.
Laia Sala:
"L'etapa dels adolescents és l'etapa de separar-se de casa i estar amb la colla, amb grup, reflexionar, contraposar-se a la família. Tot això s'han trobat que han de fer-ho des de la seva habitació i és normal que puguin tenir més angoixa, més ansietat, més preocupació."
A més del consultori, adolescents.cat, també hi ha altres entreteniments com una websèrie on els joves expliquen com els va el confinament.
Noia de la websèrie:
"Aniré a veure la meva parella, que fa molt que no la veig i l'abraçaré molt, que en tinc moltes ganes."
Noi de la websèrie:
"Jo em compraré una bateria de segona mà, grossa, per si torna a passar una cosa així l'any que ve, perquè els veïns no paren de molestar."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus