Els adults atesos per trastorns relacionats amb el cànnabis creixen un 25% respecte al 2019

Els centres de salut mental d'adults públics van rebre gairebé 4.800 persones el 2023, un 25% més que abans de la pandèmia

Andreu MerinoActualitzat

Els centres de salut mental d'adults (CSMA) de Catalunya van atendre durant el 2023 un total de 4.798 pacients afectats per algun trastorn relacionat amb el consum de cànnabis. Són dades oficials del Departament de Salut, avançades per "El matí de Catalunya Ràdio", que suposen un màxim a Catalunya.

En concret, suposa un 25% més de pacients que els que es van registrar el 2019, l'últim any abans de la pandèmia. Aleshores la xifra va ser de 3.844, un miler menys. El 2021 ja es va superar la barrera dels 4.000 (4.310) i el 2022 en van ser 4.645.

Els experts insisteixen que a l'hora de patir un trastorn mental, el cànnabis mai és l'única causa. Hi influeixen, per exemple, la predisposició genètica o l'estat emocional de la persona que consumeix. "Hi ha trastorns subjacents que afloren en tapes estressants i el cànnabis pot actuar com a detonant", explica Mireia Ambrós, cofundadora d'RdR Lab, entitat que treballa conjuntament amb el Departament de Salut.


Reducció de danys

Entitats com RdR Lab i Salut mantenen actius programes de reducció de danys per abordar el consum de cànnabis entre la població. L'estratègia de reducció de danys en relació amb les drogodependències no parteix d'un discurs prohibitiu, sinó que busca minimitzar l'impacte. "No ens limitem a dir no a les drogues. Donem informació sobre la substància, els riscos i les maneres de consumir menys arriscades", subratlla Ambrós. 

En el cas del cànnabis, un consum més segur implica disminuir la combustió, consumir cànnabis amb menys propietats psicoactives i saber reconèixer els efectes que té la substància sobre un mateix, explica Ambrós.

La cofundadora d'RdR Lab defensa que des del 2020 hi ha hagut un augment d'inversió pública en els programes de reducció de danys i d'atenció a la salut mental. "S'ha reduït l'estigma i ha augmentat l'accessibilitat", afirma. 

Infants i joves, a la baixa

Al contrari del que passa als CSMA, als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) les atencions per trastorns relacionats amb el cànnabis van a la baixa. Segons el mateix balanç del Departament de Salut el 2023 es van registrar 592 pacients per aquest motiu.

Als CSMIJ, les atencions vinculades al consum de cànnabis també van créixer després de la pandèmia, i van passar de 742 pacients a 811 entre el 2019 i el 2020, però la tendència no s'ha mantingut a l'alça. El 2021 se'n van registrar 804; el 2022, 652, i el 2023, els 592 esmentats.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut