Els acusats escoltant les conclusions de la Fiscalia

Els advocats critiquen la "poca solidesa jurídica" dels arguments de la Fiscalia

"Sort que no hi ha pena de mort", la reacció de Josep Rull, la més contundent dels processats en sentir les conclusions dels fiscals
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Els quatre fiscals han exposat les conclusions en el judici del procés aquest dimarts al matí. Unes conclusions que han aixecat reaccions per part dels advocats de la defensa i d'alguns dels processats. Els advocats han centrat les crítiques en la poca "solidesa jurídica" dels arguments, que han qualificat de "míting polític".
 

"Sort que no hi ha pena de mort"

La més contundent entre les reaccions dels processats ha estat la de l'exconseller de Territori, Josep Rull, que ha dit a través de Twitter: "Sort que no hi ha pena de mort".

Així ha reaccionat després de sentir les conclusions dels fiscals. L'acusat i pres independentista, que s'enfronta a 16 anys de presó pels delictes que li atribueix el ministeri fiscal, assegura que aquest dimarts al matí, al Suprem, hem sentit l'Espanya "més fosca, rància i sòrdida":

També l'exconseller de presidència, Jordi Turull, ha qualificat la Fiscalia de "teloners de Vox".

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, interpreta que la Fiscalia intenta justificar la repressió davant la denúncia de l'ONU.

 


Sala del Tribunal Suprem durant l'exposició de les conclusions de la Fiscalia
 

 

"Discurs polític, sense solidesa jurídica"

Entre els advocats de les defenses -que exposaran les seves conclusions a partir de dimecres davant del Tribunal-, les reaccions han estat de crítica per la "poca solidesa jurídica" en el que s'espera que sigui una argumentació penal, i l'han qualificat de "míting polític" amb una visió de l'"antic règim" dels drets fonamentals.

L'advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha assegurat que, en l'exposició de les conculsions de l'informe del ministeri fiscal, no hi ha hagut cap referència als drets de llibertat d'expressió i de reunió. Manté que s'ha exposat "una visió pràcticament de l'antic règim de com s'entenen els drets i les llibertats":

"Només hem sentit parlar de la Constitució per defensar la unitat de la pàtria espanyola i no hem sentit parlar dels drets i les llibertats que apareixen en aquesta constitució. Per tant, una primera valoració és que hem de lamentar que la fiscalia no ha exposat una visió democràtica dels drets fonamentals i d'aquesta llei que constantment demanen el seu compliment, però que s'ha de complir sempre amb vigència dels drets fonamentals."

 


Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart

 


Per Benet Salellas, s'ha perdut una oportunitat històrica de la Fiscalia espanyola de posicionar-se a favor dels drets fonamentals:

"La Fiscalia tenia l'oportunitat d'explicar, d'argumentar i d'alguna manera de demanar perdó pel que van fer els cossos de seguretat. En lloc d'això, ha sortit a blindar i a criticar la ciutadania i a criminalitzar el dret a la protesta."

 

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, es queda amb la idea que els fiscals han fet un míting polític i no han exposat arguments penals:

"M'ha sorprès la part del fiscal Javier Zaragoza. Tenint en compte que no es tracta d'un judici polític ni de presos polítics, ha fet referències polítiques constantment i s'ha referit a per què considerava que no eren presos polítics. Ha hagut de sortir en un judici, que hauria de ser una cosa tècnica, a defensar arguments polítics i que això és un judici penal, que no té aquests components. Ha fet més un míting sobre el que va passar i no amb la rigorositat que requereix un procediment penal. Em quedo fonamentalment amb això."

 


Jordi Pina, advocat de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez

També ha denunciat que, quan es tracta de Catalunya, el concepte de violència canvia radicalment:

 

"Es pot imputar i discriminar en funció de si es fan tuits més o menys encoratjadors perquè la gent participi en democràcia."

Finalment, ha dit que no formen part dels elements típics dels delictes de rebel·lió les escopinades que alguns guàrdies civils i policies nacionals van atribuir als ciutadans de Catalunya.

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha criticat les conclusions presentades pel ministeri fiscal per tenir "poca solidesa jurídica".

 "He vist poca base provatòria i poca solidesa jurídica. No em sembla que, més enllà dels mítings polítics, hagin ofert cap element nou."

Van den Eynde defensa que han descrit un escenari polític, una ideologia portada a la pràctica en un estat democràtic i, per tant, assegura que "si els independentistes sí que poden fer política, poden fer coses".
 


Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva

L'advocat de la defensa de Junqueras s'ha mostrat sorprès per la poca duresa.

 

"Si les referències que tenen per muntar un delicte de rebel·lió és la lectura d'uns tuits i la resta ho basen en elucubracions que no se sostenien en proves,  ja ens va bé."

En definitiva, opina que l'informe de la Fiscalia no suposa cap problema a les defenses i ha lamentat que no hagin parlat de drets fonamentals:

"Els drets fonamentals no entren en el seu codi d'anàlisi."


Elena: "Com si no hi hagués hagut judici"

Joan Ignasi Elena, coordinador de les defenses d'ERC, ha valorat les intervencions de Zaragoza i Moreno, aquest matí durant el recés, en declaracions al programa "Els matins" de TV3.

"Estem davant d'un discurs polític d'una fiscalia política en què ha intentat sustentar unes acusacions de violència i rebel·lió i malversació sobre la base d'opinions i tuits. Ha intentat reproduir el mateix que va fer en l'escrit d'acusació com si no hi hagués hagut judici ni s'haguessin escoltat els testimonis, fent un discurs carregat d'odi al servei de la venjança i amb una vocació que és l'escarni polític contra unes idees. Ha sigut una intervenció política amb una mancança tècnica extraordinària. Això ens ha sorprès, i a les defenses, la insolvència dels seus al·legats finals, en què han parlat fonamentalment de vaguetats."

 


Joan Ignasi Elena, coordinador de les defenses d'ERC
 

 

En aquest sentit, també l'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, ha valorat en el programa "Els Matins" que les conclusions de la Fiscalia no han canviat en res de la seva argumentació després de la pràctica de les proves durant el judici.

"Sembla que estem al minut zero. No s'han canviat coses bàsiques, com que la DUI no es va publicar. S'han introduït matisos per perjudicar els acusats i acusades."

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut