Els afectats d'abusos a menors demanen que s'allarguin els terminis de prescripció
Fa un any que sortia a la llum un dels escàndols de pederàstia més importants que s'han viscut mai a Catalunya: El cas maristes. 12 professors d'aquestes escoles acabarien sent denunciats per suposats abusos i agressions sexuals a exalumnes de tres centres dels barris de les Corts, Sants i l'Eixample.
42 persones, la majoria ja majors d'edat, denunciaven als Mossos haver estat víctimes dels maristes. Però només 4 casos seran jutjats. La resta, la justícia els ha arxivat perquè els considera prescrits.

Un any després, hem tornat a parlar amb víctimes, familiars i institucions. L'escola Maristes ha declinat participar. Els afectats pels abusos sexuals es mostren descontents i es queixen de la inacció de la congregació religiosa i també l'administració.
Manuel Barbero, pare d'una víctima d'abusos sexuals ha explicat que no perdona, i el seu fill tampoc perquè se li ha fet molt mal.
Vicky Bernadet, de la fundació Vicky Bernadet ha explicat que tothom ha volgut salvar els mobles, i "aquest mobles no han sigut les víctimes precisament."
El debat sobre la modificació dels terminis de prescripció és l'única mesura que víctimes i associacions valoren com més positiva. Un canvi, encara en fase embrionària, que podria ajudar a revelar la veritable dimensió dels abusos sexuals. Segons la unió europea, 1 de cada 5 nens en són víctimes.
Campanya des de Londres
En saber-se el cas dels Maristes, un català que ara viu a Londres i va ser víctima d'abusos es va decidir a engegar una campanya perquè aquesta mena de delictes no prescriguin.
La feina de psiquiatre infantil, diu en Miguel, l'ha ajudat a entendre's una mica més com a víctima d'abusos d'un capellà, a Barcelona, quan tenia 16 anys. Uns abusos que no va poder denunciar perquè el delicte havia prescrit:
"Em vaig sentir impotent i sobretot preocupat perquè el meu abusador havia dirigit un grup de joves catòlics durant 40 anys i el que em temia era que hi podien haver moltes més víctimes però com que no ho vaig poder denúnciar, no es va poder investigar".
Fa un any en Miguel va recollir i portar al Congrés dels Diputats més de 300.000 firmes amb l'objectiu de reclamar una reforma del Codi Penal amb què, com al Regne Unit, aquests delictes no prescriguin. Passat aquest temps, tot i les promeses, res no ha canviat i, per això, de moment, vol ajudar a obrir una altra via legal:
"Els partits catalans, tant ERC com Convergència han fet una proposta al Parlament Espanyol per modificar la llei i adoptar el model alemany que diu que en els delictes de pederàstia la prescripció comenci a partir dels 30 anys".
I no dels 18, com passa a Espanya. La campanya la reprendrà d'aquí unes setmanes.
El fet que aquests tipus de delictes no prescriguin al regne Unit ajuda a la investigació de casos com ara els abusos destapats fa uns mesos en el món del futbol anglès.
Després d'uns primers testimonis a la televisió, les línies d'atenció a la infància han rebut centenars de trucades relacionades amb joves que s'entrenaven en diferents clubs anglesos. Una investigació que pot ajudar a prevenir més abusos, que és el que pretén, precisament, en Miguel:
"Hi ha pederastes de 60, 70, 80 anys que continuen cometent els seus delictes. El meu abusador, quan va abusar de mi, tenia 65 anys"