Els afectats per les preferents de Triodos perden un 70% el primer mes de subhastes
- TEMA:
- Economia de butxaca
A principis d'estiu, Triodos Bank va posar en marxa una solució perquè els clients que tenien un dels seus productes financers més antics, els CDA, una mena de participacions preferents, poguessin recuperar els diners. Hi ha 7.500 clients a tot l'Estat amb Certificats de Dipòsits d'Accions, i més de 43.500 a tot Europa. Tots tenen els estalvis congelats des de l'inici de la pandèmia.
Els títols han caigut un 70%
El 5 de juliol es van començar a comercialitzar els CDA a la plataforma de Captin, que funciona com la borsa, on els clients poden posar al mercat els seus títols i vendre'ls. Cada setmana hi ha una subhasta per fixar-ne el preu i el que s'ha vist fins ara és que, setmana a setmana, van perdent valor.
Si tenim en compte que els clients van comprar els títols al voltant dels 80 euros, a la primera subhasta es van vendre per 50 euros, després per 41, per 30 i a la quarta, per 22,5 euros. En la subhasta d'aquest dimecres s'ha frenat lleugerament la caiguda i ara els títols valen encara 23,90 euros.
Això significa que els clients que han pogut vendre ho han arribat a fer perdent més d'un 70%. I, segons comenta l'advocat Òscar Serrano, del Col·lectiu Ronda, el problema és doble: hi perden diners i, a més, en molts casos no han pogut vendre tota la inversió perquè no hi ha hagut prou demanda.
La incògnita de qui vol comprar
Fins ara, les subhastes han aixecat poc interès i no queda clar quin és el perfil dels interessats. Triodos no fa comentaris ni del preu al qual s'estan venent els CDA ni ha donat detalls del perfil dels compradors. Però Serrano apunta que poden ser "clients molt fidels al projecte ètic de l'entitat". "I vist que els volums de compra dels CDA són molt petits, estem veient que no hi ha inversors institucionals que apostin per aquest mercat", afegeix.
Tampoc creu que els rendiments que dona aquest producte siguin massa atractius per poder captar nous compradors:
"El rendiment que ha pagat habitualment Triodos és d'entre un 1 i un 2 %. És petit i actualment hi ha productes molt més conservadors que ofereixen un rendiment més elevat, com poden ser les Lletres del Tresor."
Des del Col·lectiu Ronda ja s'han interposat unes 200 demandes contra Triodos i ja hi ha algunes sentències en primera instància que han donat la raó als clients.
Els afectats, organitzats a les xarxes
Els afectats també s'estan organitzant a les xarxes socials al voltant de la "Plataforma de afectados Triodos". Estan indignats perquè no veuen la manera de recuperar tots els estalvis i troben que la plataforma és massa complicada.
Maria Masjuan, una de les afectades i membre de la plataforma d'afectats, explica a TV3 que "és una complicació, les persones que hi han entrat diuen que és hipercomplicat": "Jo no hi he entrat perquè no vull que m'obliguin a fer res". Està dolguda perquè ella confiava en la banca ètica:
"Jo he deixat aquests diners al banc i entrar a la plataforma a especular... ja hi ha altres mitjans, camins o plataformes com la borsa, que aquí sí que s'especula, però jo era a Triodos per no especular! Jo considerava que Triodos era ètic."
L'alternativa, anar a judici
La Maria té clar que anirà fins al final per recuperar el que és seu:
"Jo vull recuperar els meus diners. I si se'ls queden els procuradors, doncs gràcies per la feina. Regalar-los al banc? No, no."
Ella va voler recuperar els estalvis durant la pandèmia per pagar el lloguer i per menjar "i perquè li havien dit que els podria recuperar quan volgués".
Al principi li van deixar treure petites quantitats, però al cap d'uns mesos van tancar l'aixeta definitivament. Llavors li van oferir un préstec per recuperar els seus diners. "Vaig sentir que allò començava a fer tuf", explica.
Li sap greu la situació per la qual estan passant altres afectats de la plataforma: "Lamentablement a la plataforma hi ha casos molt greus. Tant de bo tota la gent que tingui CDA, encara que siguin tan pocs com jo, demandés i recuperés aquests diners."
Com tants altres, ella ha engegat la via judicial per recuperar els seus estalvis. I l'advocat Òscar Serrano confirma que, des de la posada en marxa d'aquestes subhastes, han rebut una "allau" de consultes per reclamar als tribunals.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca Banca