
Els aiguamolls de l'Empordà es preparen perquè l'ibis ermità hi faci parada i fonda
L'objectiu és aconseguir una colònia estable d'aquests ocells en perill d'extinció i oferir-los un punt on poder fer escala en la seva ruta migratòria cap al sud
El parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà s'està posant a punt per a la reintroducció a la zona de l'ibis ermità, una espècie protegida.
La intenció és que aquesta àrea humida es converteixi en un punt intermedi de la ruta que aquests ocells fan cada any entre Àustria i Andalusia.
Què s'està fent?
Bàsicament es tracta d'introduir millores perquè l'ibis ermità se senti a gust i es quedi. El director del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Ponç Feliu, explica que la reintroducció d'aquesta espècie a la zona repercutirà positivament en tot l'entorn.
Feliu explica que l'ibis ermità és el que s'anomena una "espècie paraigua" perquè "millora la biodiversitat":
"Portar aquesta espècie aquí beneficia de retruc el conjunt d'espècies i d'ecosistemes dels aiguamolls."
Per tant, diu el director del parc, si s'aconsegueix establir una colònia estable d'aquests ocells en aquest paratge, se'n beneficiaran tota la resta d'espècies que habiten la zona de la Torre de Mornau, un dels espais més emblemàtics del parc dels Aiguamolls.
Aïllament de les torres elèctriques
Una de les mesures incloses en aquest pla per afavorir la reintroducció de l'ibis ermità és el condicionament de les línies elèctriques per evitar que els ocells s'electrocutin si hi entren en contacte.

La companyia elèctrica Endesa ja ha adaptat una quarantena de torres perquè no siguin un perill per a aquestes aus, com explica Francesc Alemany, director de distribució de la companyia a Catalunya: "S'han de deixar unes distàncies amb els conductors que permetin que una au gran pugui posar-se sobre el suport o sobre la línia sense risc."
Aquestes feines han tingut un cost de 100.000 euros que ha assumit l'elèctrica.
El projecte arrenca al juny
Un cop aïllades les torres elèctriques, tot està a punt perquè al mes de juny arrenqui el projecte de reintroducció de l'ibis, impulsat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la mà de la Fundació Alive.
A mitjans del mes que ve arribaran a l'Empordà unes 15 cries d'aquest ocell, que s'estaran als aiguamolls amb una "mare adoptiva", una biòloga que els cuidarà.

Més endavant, cap a l'agost, arribaran uns deu exemplars d'ibis ermità procedents de diferents zoològics de França. Finalment, entre el setembre i l'octubre està previst que un altre grup d'ocells vingui volant des d'Àustria. En aquest cas, estaran acompanyats d'un ultralleuger que els marcarà el camí.
Sonia Duñach, directora de la fundació Alive, té clar quin és l'objectiu:
"El que estem fent aquí és un reforç de la població europea d'ibis. És a dir, que hi hagi prou individus aquí perquè en algun moment determinat hi hagi intercanvi genètic."
La intenció és poder fer actuacions d'aquesta mena cada any per poder tenir una població activa d'aquesta espècie a l'Empordà.
Una espècie recuperada
L'ibis ermità és una espècie protegida i en perill d'extinció. De fet, el secretari de Transició Ecològica de la Generalitat, Jordi Sargatal, explica que al segle XVII se la va donar per extingida:
"Després es va redescobrir a l'Àfrica i a Turquia i s'ha aconseguit recuperar, però hi va haver moments en què a la natura en quedaven només 200 exemplars."
Es tracta d'una au gran i d'un plomatge negre brillant. Amb les ales esteses pot arribar a mesurar 135 centímetres.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient