
Els Alamús salva l'únic bar del poble i el converteix en un servei públic contra el despoblament
L'Ajuntament del petit municipi del Segrià assumeix la gestió de l'establiment i contracta cinc persones amb l'objectiu que funcioni també com a espai social
Júlia Albacar
Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida.
Els Alamús és un poble de 800 habitants a 12 quilòmetres de Lleida. Un dels problemes que sovint tenen en els municipis petits és que de mica en mica es van perdent serveis i això fa que cada cop més persones decideixin marxar a viure a poblacions més grans. En el cas dels Alamús van tancar l'estanc i una oficina bancària, i la tardor passada van veure també com l'únic bar del poble perillava perquè l'encarregat es va posar malalt.
Davant d'aquesta situació l'Ajuntament del municipi va decidir assumir-ne la gestió directa. El consistori va invertir 40.000 euros en l'adquisició de maquinària i ha contractat cinc persones del poble per treballar-hi.
"És important per combatre el despoblament."
L'alcalde, Toni Bosch, explica que van "veure clars els avantatges de gestionar-lo des de l'Ajuntament i donar-li un caràcter més social". En aquest nucli eminentment agrícola, "per evitar el despoblament hem de garantir que el servei estigui obert en unes franges horàries que vagin bé als pagesos", explica l'alcalde, "per venir a fer el cafè al matí, i també perquè els jubilats puguin venir a jugar a la botifarra a la tarda".

Els seus usuaris també destaquen la importància de l'establiment com a punt de trobada. És el cas del Juan Ramon, que és pagès i afirma que "és un lloc on trobar-nos i de vegades fins i tot per feina, per tenir una reunió et trobes al casal o al bar del poble".
A més, també s'ofereix un menú bàsic amb primer i segon plat i postres. Una oferta que l'alcalde considera essencial.
"D'aquesta manera podem garantir un plat calent a taula per a la gent gran, que moltes vegades tenen mancances alimentàries perquè viuen sols."
I al llarg d'aquest 2025, l'oferta encara s'ampliarà. Segons ha explicat Elisabet Farré, cuinera i encarregada del servei, "la idea seria donar-li un caràcter més social per poder-hi fer tallers i activitats, on tothom pugui tenir un espai on socialitzar, trobar-se i fins i tot fer propostes".
- ARXIVAT A:
- Despoblament