Barcelona triplica els casos de Covid en una setmana i té 24 "petits brots controlats"
Colau considera "preocupant però no alarmant" el nombre de casos a Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Els alcaldes de l'àrea de Barcelona reclamen mesures "clares i aplicables" per la Covid

Els 13 municipis afectats per les restriccions pel coronavirus demanen a la Generalitat que les mesures siguin fàcils d'entendre i que es consensuïn

RedaccióActualitzat

Malestar dels ajuntaments de l'àrea metropolitana afectats per les noves restriccions pel coronavirus. Els 13 alcaldes i alcaldesses s'han reunit amb el president de la Generalitat i li han traslladat que no veuen clares ni coherents algunes de les mesures que s'han dictat. Tot i això, asseguren que estan preparats per aplicar les restriccions.

Després de la reunió, en una roda de premsa telemàtica amb la majoria d'alcaldes dels municipis afectats, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al govern de la Generalitat que prengui mesures que no siguin "incoherents" ni "contradictòries" i que tinguin en compte que el que ells aproven en un paper, els ajuntaments després han de convertir-les en realitat.

"Hem demanat a la Generalitat que les mesures siguin coherents, clares i aplicables."

Colau ha explicat que qui té competències per prendre mesures és l'executiu català, però que els ajuntaments són els que han d'aplicar-les tot i ser els que tenen "menys recursos".

Colau i altres alcaldes com el de Badalona, Xavier García Albiol, han demanat coordinar-se per prendre mesures com el control de les platges. Hi ha cinc municipis afectats amb platja i Colau ha explicat que també es volen coordinador amb la resta de poblacions que no tenen restriccions, però que estan en l'entorn metropolità com Gavà o Castelldefels.

Els alcaldes de Cornellà i d'Esplugues de Llobregat, Antoni Balmón i Pilar Díaz, tots dos del PSC, han critica la "incoherència" del govern a l'hora d'aplicar mesures.

Colau ha reclamat també que els ajuntaments tinguin accés a les dades sanitàries en temps real. També ha tornat a criticar la situació del dispositiu de seguiment i rastreig de contagis, que els ajuntaments entenen que no està preparat per donar resposta a la situació.

Un "Procicat" metropolità

A la reunió s'ha acordat crear un Procicat "metropolità", anomenat consell assessor metropolità Covid-19, per abordar la gestió de la crisi de manera conjunta entre ajuntaments i govern. És un "espai de coordinació estable" que reconeix el rol municipal en la crisi.

En la primera reunió d'aquest consell assessor, la Generalitat s'ha compromès a estudiar les peticions dels ajuntaments i donar-los resposta en format de mesures aquest diumenge al matí.

Els 13 alcaldes han criticat en un comunicat conjunt que la reunió "no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió":

 

 


Dues reunions

Al matí hi ha hagut una primera reunió amb del president Quim Torra i els 13 alcaldes de l'àrea metropolitana. La trobada ha començat a les 10 del matí i ha durat unes dues hores. A la reunió telemàtica han participat tots els batlles afectats per les noves restriccions contra la Covid-19, el vicepresident i conseller d'Economia, les conselleres de la Presidència i Salut i el conseller d'Interior.

En la trobada s'han analitzat les mesures i la seva aplicació, com ara, la suspensió de les activitats esportives i culturals, després que l'Ajuntament de Barcelona s'hagi decantat per mantenir els esdeveniments culturals que compleixin les mesures sanitàries.

Les restriccions, ratificades ja pel jutge, han entrat en vigor aquest dissabte al matí. Entre altres mesures, es recomana no sortir de casa si no és imprescindible, estan prohibides les reunions de més de 10 persones, i els bars i restaurants han de reduir l'aforament al 50%.

 

Els 13 municipis afectats són: Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut