Els alemanys recelen de la vacuna d'AstraZeneca: només posen el 15% de les disponibles

Merkel i Von der Leyen surten en defensa de la vacuna desenvolupada juntament amb la Universitat d'Oxford
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Les vacunes de la Covid arriben amb alguns retards i complicacions, però un bé tan preuat com aquest topa també amb recels. És el cas de la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford.

A Alemanya només s'han administrat el 15% de les vacunes disponibles d'aquesta farmacèutica. Dels 1,5 milions que s'haurien d'haver inoculat fins la setmana passada, només se n'han fet servir 187.000, segons les dades de l'Institut Robert Koch.

El motiu és que la gent la rebutja perquè té una eficàcia inferior a les altres que s'han aprovat a la UE.

Segons un estudi d'Oxford publicat a The Lancet, si es posen les dues dosis amb un interval de sis setmanes l'eficàcia és del 55%, però puja al 81% si l'espai és de tres mesos. Les altres que tenen llum verda superen el 90%.

A més, un estudi alemany ha conclòs que, tot i que és eficaç, la vacuna té més efectes secundaris que els fàrmacs de Pfizer-BioNTech (la preferida a Alemanya, perquè s'ha desenvolupat al país) i la nord-americana Moderna.

 

El rebuig a la vacuna d'AstraZeneca s'ha fet visible als prestatges de magatzems en estats federats com Berlín, Baden-Württemberg o el Rin del Nord-Westfàlia.

Alguns diaris alemanys han publicat recentment que el personal mèdic de diversos hospitals ha rebutjat la vacuna del fabricant anglo-suec, però les principals associacions de metges consideren que són casos aïllats i que el debat no té cap sentit, com remarca Jürgen Zastrow, president de l'Associació de Metges Nordrhein:

"No puc entendre el debat en absolut, sincerament. No estem veient reaccions greus i tampoc cap gran diferència entre BioNTech i d'altres com AstraZeneca. Sempre hi poden haver reaccions a les vacunes, però no veiem diferències significatives entre unes i altres."


Aquest facultatiu destaca que totes les vacunes aprovades serveixen per evitar els casos greus de Covid-19. "Si m'infecto hi ha una alta probabilitat que agafi una grip i que no hagi de rebre cures intensives. I això val per a les dues vacunes. Per això considero aquesta discussió esbiaixada", ha afegit.

 


Merkel i Von der Leyen surten en defensa de la vacuna

Com passa també aquí, la vacuna d'AstraZeneca s'ha ofert a grups prioritaris com mestres, policies i altres treballadors essencials. A Alemanya, s'administra a persones d'entre 16 i 64 anys, mentre que a Espanya la reben les que tenen entre 18 i 55 anys.

Merkel després d'una roda de premsa la setmana passada a Berlín (Reuters/Annegret Hilse)

 

Davant dels recels, tant la cancellera Angela Merkel com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han defensat la vacuna. "La d'AstraZeneca és una vacuna fiable, eficaç i segura", ha afirmat Merkel, que demana confiar en el fàrmac:

"Totes les autoritats ens diuen que és una vacuna en la qual podem confiar. Davant l'escassetat de vacunes que hi ha ara, no es pot triar amb quina et pots vacunar."

La dirigent conservadora, amb 66 anys, no rebrà la d'AstraZeneca sinó la de Pfizer-BioNTech o la de Moderna, que són les que tenen autorització per a tots els grups d'edat.

Von der Leyen ha insistit en el missatge. "Em posaria la vacuna d'AstraZeneca sense dubtar-ho, igual que la de Moderna o Pfizer", ha afirmat en declaracions a l'Augsburger Allgemeine.

 

Aquest suport, però, arriba un mes després de l'estira-i-arronsa entre la Unió Europea i AstraZeneca, per les insinuacions --que la farmacèutica anglo-sueca va negar-- que hauria prioritzat el Regne Unit en la distribució de la vacuna.

El missatge de Von der Leyen també tapa les crítiques que va deixar el president francès, Emmanuel Macron, que, fa unes setmanes, va afirmar que el Regne Unit havia corregut un risc amb l'autorització ràpida del projecte d'AstraZeneca.

 

Un policia alemany rep la vacuna d'AstraZeneca a Magúncia, a l'oest d'Alemanya (Reuters/Ralph Orlowski)


La vacuna es podria destinar a persones sense sostre

Què cal fer amb les vacunes que s'acumulen als magatzems? El setmanari alemany Der Spiegel ha publicat que el Ministeri de Sanitat es planteja vacunar els seus funcionaris essencials, unes 2.700 persones, amb aquesta fórmula, a través de personal de l'exèrcit.

Des de Berlín, el responsable d'Afers Socials de la ciutat-estat ha suggerit que les dosis que no s'han fet servir es destinin a les 3.000 persones sense llar que tenen comptabilitzades. I el ministre de l'Interior ha apostat perquè s'inoculin als policies.

 

 

ARXIVAT A:
Vacunes Alemanya Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut