Els alumnes de primària no hauran de dur mascareta al setembre si la Covid està controlada
- TEMA:
- Educació
El curs vinent començarà el 13 de setembre i amb algunes novetats pel que fa a les mesures contra la Covid que hauran d'aplicar escoles i instituts. El Departament d'Ensenyament ha fet públic aquest dijous el "Pla d'actuació dels centres educatius per al curs 2021-2022 en el marc de la pandèmia".
Els protocols seran molt semblants als d'aquest curs, tot i que es flexibilitzaran algunes mesures, com l'ús de la mascareta a primària i la barreja entre grups bombolla.
Infantil i primària, sense mascareta
La mascareta encara serà d'ús obligatori per a l'alumnat d'ESO i per a tot el professorat, però no per al d'infantil i primària, si la pandèmia no empitjora. I és que la mesura està condicionada, segons consta en el protocol, a "la immunitat assolida amb la vacunació, el context epidemiològic i la normativa vigent". Així ho ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol.
"Pel que fa a les mascaretes, es manté obligatòria a partir de secundària. No ho és a infantil ni a primària. Sembla que seria el primer col·lectiu sobre el que podríem relaxar aquesta mesura."
La barreja de grups, sempre amb mascareta
Marc Ramentol també ha destacat que el protocol "continua posant èmfasi" en els grups bombolla, tot i que "s'obre la possibilitat que a l'aire lliure es puguin permetre la combinació d'alguns grups bombolla, sempre els mateixos i amb les màximes mesures de protecció."
És a dir, es mantindran els grups bombolla o de convivència estables a les classes i en les activitats a l'interior, però els diferents grups podran interactuar entre ells en espais exteriors (o molt ventilats), com en els patis o esbarjos, o en tallers, projectes educatius i activitats esportives a l'aire lliure. Això sí, hauran de dur sempre mascareta.
També caldrà mantenir la distància interpersonal a tots els cursos i les entrades i sortides esglaonades, la higiene de mans, la desinfecció del material i la ventilació constant de les aules i els espais comuns, si pot ser, deixant les finestres obertes tot el dia. De fet, Ramentol ha insistit que es "posa molt èmfasi en les mesures de ventilació".
Els centres ja no hauran de prendre la temperatura als alumnes cada dia, en arribar a l'escola. Ho faran només si algun té símptomes.
L'ensenyament serà presencial per a tot l'alumnat de tots els ensenyaments, des d'educació infantil fins als ensenyaments postobligatoris.
El Ministeri de Sanitat s'ha plantejat vacunar els alumnes de 12 a 16 anys abans de l'inici del curs, si l'EMA, l'Agència Europea de Medicaments, autoritza l'ús de la vacuna de Pfizer per a aquest grup d'edat.
El 95% de l'alumnat no ha donat mai positiu
En el que portem de curs i fins a aquest dijous, menys del 5% dels alumnes que estudien en les més de 5.000 escoles i instituts de tot Catalunya han donat positiu en algun moment. En concret, 71.508 alumnes de l'1,44 milions d'estudiants fins a Batxillerat i cursos formatius, segons l'aplicació Traçacovid. És a dir, el 95% d'alumnes no ha donat mai positiu, segons Educació, que afegeix que 4 de cada 5 alumnes han anat a classe cada dia aquest curs.
També hi ha hagut 8.636 positius entre docents i personal dels centres (PAS i PAE), un 5,27% dels 164.000 que hi treballen. Entre el personal extern s'han comptabilitzat 666 positius durant tot aquest curs. És a dir, 9 de cada 10 docents no han patit cap confinament.
Els centres que han hagut de tancar han estat molt pocs, menys del 0,2%. És a dir, durant tot el curs, el 98,2% dels centres s'han mantingut oberts, segons destaca el Departament d'Ensenyament en el protocol presentat aquest dijous.
De moment, es mantindrà el protocol actual en cas que algun alumne presenti símptomes.
- ARXIVAT A:
- Educació Covid-19 Coronavirus