Els anticossos per la vacuna disminueixen més ràpid en persones grans, segons un estudi

Investigadors de Can Ruti demanen posar la tercera dosi de la vacuna als majors de 80 anys que no hagin passat la Covid

Les persones majors de 65 anys que viuen en residències i no han passat la Covid-19 tenen nivells d'anticossos molt baixos tres mesos després de rebre la pauta completa de la vacuna i aquests nivells baixen en proporció a l'edat.

Són els resultats inicials d'un estudi d'IrsiCaixa i de l'Atenció Primària de la zona Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut.

L'estudi s'ha fet en un centenar de persones de tres residències de gent gran, la majoria més grans de 80 anys.

La recerca mostra, en canvi, que les persones de residències més grans de 65 anys que sí que han passat la Covid i que, a més, estan vacunades, mantenen un nivell d'anticossos protectors similars als de la gent més jove, 3 mesos després d'haver rebut la pauta completa.

"La gent més gran que havia patit la infecció han desenvolupat anticossos neutralitzants, que són aquells que són protectors, els que aconsegueixen inhibir el virus a uns nivell similars que les persones més joves que també havien patit la infecció", explica la investigadora Marta Massanella, una de les coordinadores de l'estudi. "Aquest col·lectiu té nivells de protecció molt alts. En canvi, en la gent que no havia patit la infecció, els nivells d'anticossos neutralitzants eren molt baixos."

Aquestes dades avalarien la possible necessitat d'administrar terceres dosis de vacunes al grup de població de gent gran que no ha passat la malaltia.


Tercera dosi, "al més aviat possible"

Els responsables de l'estudi consideren que, amb la situació actual, s'hauria de plantejar la possibilitat de tornar-los a vacunar ja el pròxim trimestre.

"En aquest col·lectiu seria recomanable modificar el calendari de vacunació. Aquesta gent gran que no s'ha infectat però que ja porta les dues pautes, crec que seria un col·lectiu bastant prioritari", afirma Massanella.

El director d'IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias, Bonaventura Clotet, és contundent: "Quan es pugui, però al més aviat possible, perquè ja sabem que els que porten tres mesos vacunats no han respost correctament. El que cal és donar-la a tothom que només s'ha vacunat i que té una edat avançada. L'han de rebre els que viuen a casa, els que viuen en família o en residència, tots."

Una urgència que, si no hi ha prou vacunes disponibles, podria entrar en competència amb la vacunació dels adolescents.

"Les necessiten els joves, perquè, si no, els joves poden passar la malaltia a la gent gran amb qui conviuen, i la gent gran necessita ser revacunada amb una dosi perquè, si no, amb el títol baix d'anticossos neutralitzants poden infectar-se i patir la malaltia d'una manera greu", afirma Clotet.

I això perquè, de fet, han comprovat que les morts a les residències en aquesta cinquena onada corresponen a persones vacunades amb pauta completa però que no havien passat la infecció.

"A l'atenció primària el que han vist és que també la gent de les residències que està patint una Covid greu i que s'està morint ara és la gent que ha rebut la doble pauta però que no s'havia infectat. El que estem veient al laboratori es tradueix molt bé en el que està passant a la clínica en el dia a dia", explica Marta Massanella.

La raó d'aquesta baixada d'anticossos de la gent més gran es basa en el fet que no responen de la mateixa manera a les vacunes perquè el seu sistema immunitari està envellit i és menys eficient.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Residències gent gran Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut