Els antivirals redueixen la mortalitat i el risc de càncer en malalts d'hepatitis C
- TEMA:
- Ciència
Els antivirals orals són eficaços per reduir el risc de mortalitat i el càncer de fetge en persones amb hepatitis C. Així ho ha demostrat, per primer cop, un equip d'investigadors francesos encapçalat per Fabrice Carrat, de la Universitat de la Sorbona de París. L'estudi s'ha publicat a la revista "The Lancet".
Uns 71 milions de persones arreu del món tenen infecció crònica pel virus de l'hepatitis C. Aquesta infecció pot provocar complicacions, com cirrosi, altres malalties del fetge i càncer hepàtic. Això pot dur a la mort prematura. En els darrers 15 anys, el nombre de complicacions s'ha triplicat i es calcula que seguiran augmentant fins a assolir un màxim entre 2030 i 2035.
Treballs anteriors havien mostrat que els anomenats antivirals d'acció directa reduïen les complicacions i el risc de mortalitat. Però molt pocs estudis comparaven pacients que prenien la medicació i pacients que no la prenien.
Per raons ètiques, no és possible fer un assaig clínic com els usuals, en què a una part dels participants se'ls dona la medecina i a una altra el placebo. Això deixaria sense tractament persones que potser ho necessiten.
Deu mil pacients de tot França
Però els investigadors van aprofitar que el tractament amb antivirals s'administra de manera preferent a malalts de més edat, amb altres malalties i amb problemes de fetge més greus. Així van poder reunir uns 10.000 pacients de 32 centres repartits per tot França. D'aquests, vora tres quartes parts rebien tractament antiviral, i la resta, no. Se'ls va fer un seguiment durant 33 mesos.
Els resultats indiquen que la mortalitat i la incidència del càncer de fetge més comú --carcinoma hepatocel·lular-- eren molt més baixes entre les persones medicades. En canvi, no es van observar diferències en el nombre de casos de cirrosi descompensada.
Concretament, els càlculs dels autors indiquen que les persones que prenien els antivirals tenien un 52% menys de risc de mort prematura i un 33% menys de tenir carcinoma hepatocel·lular.
Per al doctor Carrat, el fet de tenir a disposició un grup molt ampli ha estat una gran oportunitat per avaluar l'efecte dels antivirals. I els resultats han estat molt positius.
"Hem vist una reducció del risc de complicacions relacionades amb la malaltia i de la mortalitat, i creiem que aquest tractament s'hauria de prendre en consideració per a tots els pacients amb infecció pel virus de l'hepatitis C."
Els autors reconeixen que l'estudi, tot i això, té certes limitacions. Una és que en van excloure persones amb historial de cirrosi descompensada o amb trasplantament de fetge, perquè tenen més risc de complicacions, i això podria haver alterat els resultats. Una altra és que la durada de l'estudi no permet saber els efectes dels antivirals a llarg termini.
Tot i això, els resultats avalen per primer cop aquest tractament per reduir el risc de mortalitat i de càncer. En un comentari que acompanya l'article, Raymond T. Chung, Jacinta A. Holmes i Stephanie M. Rutledge, de l'Hospital General de Massachusetts, consideren que l'estudi aporta prou proves sobre els beneficis del tractament i també estan d'acord que s'hauria de prescriure a totes les persones amb hepatitis C crònica.
També afirmen que els resultats fan pensar que es poden assolir els objectius de l'Organització Mundial de la Salut per reduir de manera gairebé total els casos d'hepatitits B i C i les seves complicacions el 2030.