Els aranzels fan que la cosmètica catalana es replantegi les exportacions als Estats Units

La indústria cosmètica catalana ha incrementat els darrers anys la relació amb els Estats Units, on envia el 12% de les exportacions

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega Valtueña

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Les vendes del sector cosmètic català al mercat nord-americà no han parat de créixer. De fet, l'any passat van viure un increment de rècord quan pràcticament es van doblar i van passar de poc més de 360 milions d'euros a gairebé 660 milions.

Ara l'impacte dels aranzels podria posar punt final a aquesta tendència. 

 

Joan Maria Bosacoma és la quarta generació de KIN Cosmetics, una empresa de tints i cosmètica capil·lar. Amb ell, a mitjans dels noranta va començar la internacionalització de la companyia. Els seus productes ja són a més de 40 països, i les vendes a l'estranger representen el 30% de la seva facturació. Només els Estats Units sols, explica a TV3, representen un 5%:

"Ha costat molt arribar on som ara. Ha requerit molta inversió. Els Estats Units és un mercat important per a nosaltres perquè és on havíem enfocat també una mica el creixement dels pròxims anys."

De sobte, amb l'entrada en vigor dels aranzels, podrien quedar fora del mercat nord-americà. "El mateix dia que Trump va fer l'anunci dels aranzels, el nostre partner de seguida em va trucar: estava molt preocupat perquè un augment de cost d'un 20% ens posava completament fora de mercat", assegura Bosacoma.

Diverses ampolletes de perfumeria
Diverses ampolletes de perfumeria (iStock/IKvyatkovskaya)

Repartir l'impacte dels aranzels

De fet, afegeix que tenen una comanda a punt de sortir i encara no saben com gestionar-la. Tot i que sembla que optaran per repartir els danys:

"Les primeres converses que hem tingut han estat per intentar assumir nosaltres una part d'aquest increment, que perjudica la nostra rendibilitat, baixar marge; que ell n'assumeixi una altra part, i el consumidor final una altra... Repartir-ho una mica entre els tres".

L'entrada en vigor dels aranzels coincideix pel sector amb una cita clau a escala mundial, la fira In-Cosmetics que se celebra aquesta setmana a Amsterdam i que cada quatre anys aterra també a Barcelona. Es tracta d'una fira on són precisament les marques finals les que aprofiten per conèixer nous avenços científics o noves formulacions que després podran introduir als seus productes.

Productes de cosmètica
Productes de cosmètica (iStock/Hiraman)

I, lògicament, els aranzels és un dels temes de conversa estrella. "Estem tota la indústria una mica a l'expectativa. Realment s'aplicaran? O no? Es tiraran enrere o variaran els percentatges?", es pregunta Adrià Martínez, director de projectes estratègic del Beauty Cluster, una associació del sector que treballa per promocionar la innovació, la internacionalització i la transformació digital, i que aquests dies també és a Amsterdam.

Des d'allà, ha pogut copsar quines solucions planteja el sector i, a banda d'una pujada de preus que sembla inevitable, els mercats asiàtics podrien potenciar el seu atractiu:

"Algunes empreses comencen a pensar en alternatives de mercat, i el mercat asiàtic és un mercat que funciona molt bé en el nostre sector i és una alternativa real, i n'hi ha d'altres que també ens han comentat la possibilitat d'obrir filials locals als Estats Units per operar des d'allà i evitar aquesta pujada d'aranzels".

Una alternativa que no està exempta, matisen, de reptes operatius, logístics i financers.

Confien a capejar aquesta crisi, com d'altres que ja ha passat el sector. Tenen a favor la resiliència del sector i el fort component en innovació i desenvolupament en tota la cadena de valor.

ARXIVAT A:
EmpresaAranzels
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut