Els arbres d'Hiroshima: supervivents als incendis de Xile 80 anys després
Alguns dels exemplars supervivents al Jardí Botànic de Viña del Mar ((EFE/Adriana Thomasa))

Els arbres d'Hiroshima: supervivents a la bomba atòmica i, ara, als incendis de Xile

El foc que ha arrasat Viña del Mar no ha afectat aquests arbres nascuts de les llavors que el Japó va enviar a Xile per conscienciar de les amenaces nuclears

Mònica San JoséActualitzat

Les flames van devorar aquest divendres, en qüestió d'una hora, el popular Jardí Botànic de Viña del Mar, una de les principals atraccions turístiques de la regió de Valparaíso, a Xile. Aquesta ciutat costanera es va convertir en l'epicentre d'una onada inèdita d'incendis que almenys ha provocat 131 morts.

El parc, de 400 hectàrees i reconegut per la seva biodiversitat, data de més d'un segle i ha quedat pràcticament reduït a cendres en l'incendi més virulent de la història recent del país.

Però, entre les palmeres, pins i eucaliptus carbonitzats, hi han sobreviscut sorprenentment una vintena d'arbres; una minúscula zona verda que contrasta amb la tonalitat grisosa de la resta del parc.

Els arbres d'Hiroshima: supervivents als incendis de Xile 80 anys després
Imatge aèria del parc cremat (EFE/Adriana Thomasa)

Són 6 exemplars de càmfores, 3 caquis i 13 de Ginkgo biloba, una espècie considerada un fòssil vivent perquè ha existit a la Terra des de fa milions d'anys.


La doble vida d'aquestes espècies: un símbol

La seva peculiaritat? Fa vuit dècades també van sobreviure a la bomba atòmica d'Hiroshima, una de les tragèdies més grans de la humanitat que va transformar la ciutat en un desert radioactiu i on van morir 140.000 persones.

Aquests exemplars van arribar a Viña del Mar procedent del Japó. Al país nipó va néixer la iniciativa d'enviar a diferents països llavors del centenar d'arbres supervivents a la bomba atòmica del 1945 amb l'objectiu de conscienciar la humanitat de les amenaces nuclears i les guerres.

Els arbres d'Hiroshima: supervivents als incendis de Xile 80 anys després
La bomba d'Hiroshima va fer a l'instant 80.000 morts, una xifra que va anar augmentant per la radiació (Europa Press / Rodrigo Reyes Marín)

Després de passar diversos mesos en un viver especial del botànic, els 22 exemplars es van plantar l'octubre del 2022 en aquesta esplanada, que avui s'ha convertit --per als residents-- en símbol de la resistència.

La treballadora encarregada durant mesos de tenir cura d'aquestes llavors germinades perquè creixessin a l'altre costat del Pacífic va morir atrapada entre les flames, juntament amb la seva mare i els seus dos nets.  

Els arbres d'Hiroshima: supervivents als incendis de Xile 80 anys després
En aquesta casa vivia la treballadora del Jardí Botànic que va morir en l'incendi (EFE/Adriana Thomasa)

El director del jardí, Alejandro Peirano, confia que, malgrat la gran escalfor que han suportat els exemplars, puguin tornar a brotar:

"Aquests arbres són doblement forts. Van suportar Hiroshima. Si finalment sobreviuen a aquesta catàstrofe, serà un doble símbol."


Uns incendis provocats

Aquests incendis s'han convertit en la pitjor tragèdia des del terratrèmol que va patir Xile el 2010. La majoria dels focs de Xile ja estan controlats, però encara hi ha desenes de desapareguts. El govern xilè assegura que la xifra de víctimes mortals pujarà significativament a mesura que els equips de rescat accedeixin a les localitats devastades.

Els arbres d'Hiroshima: supervivents als incendis de Xile 80 anys després
Imatge de la destrucció que han provocat els focs a la ciutat d'Achupallas, a Viña del Mar (EFE/Cristóbal Basaure)

Per la simultaneïtat dels diferents focus, es tem que molts dels incendis han estat provocats. Dues persones han estat detingudes per participar suposadament en el foc que va destruir el botànic.

ARXIVAT A:
IncendisXileJapó
Anar al contingut