La defensa de Junqueras reclama al Suprem llibertat immediata i nul·litat de la sentència
Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats

Els arguments dels tres magistrats del TC sobre la vulneració de drets de Junqueras

Tres magistrats del Constitucional diuen que s'haurien d'haver valorat mesures alternatives a presó preventiva

RedaccióActualitzat

Tres magistrats del Tribunal Constitucional denuncien que es van anul·lar els drets polítics d'Oriol Junqueras quan no se li va permetre anar al Parlament. Ho recullen als arguments -fets públics ara- pels quals el tribunal va rebutjar concedir l'empara a Junqueras, una decisió que es va prendre per 9 vots a 3.

Els tres magistrats discrepants destaquen, en el seu vot particular, que s'haurien d'haver valorat mesures alternatives a la presó preventiva que fossin menys lesives.

Afirmen que s'hauria d'haver fet "un judici de proporcionalitat per ponderar de manera específica i autònoma l'afectació que la presó provisional tindria sobre el dret fonamental" de representació política:

"L'òrgan judicial penal té l'obligació de ponderar l'afectació que la presó provisional d'aquest concret representant polític tindrà sobre el normal desenvolupament del sistema de democràcia parlamentària i la suficiència d'altres mesures alternatives a la privació de llibertat cautelar menys pertorbadores per a la funció parlamentària."

I afegeixen que "van maximitzar el control sobre els riscos de reiteració delictiva a través de la submissió al recurrent a un control pràcticament absolut mitjançant la privació de llibertat".

També afirmen que hauria estat més raonable prendre alguna mesura alternativa a la presó preventiva per evitar el risc de fugida i la reiteració delictiva, de manera que hauria tingut menys afectació sobre el dret de representació política.

"S'hauria d'haver considerat necessari estudiar amb prou detall, tal com exigeix la jurisprudència del TEDH, si era possible adoptar mesures alternatives que pal·liessin la restricció del dret de representació política respectant el principi de proporcionalitat amb respecte a la necessitat de salvaguardar els fins del procés penal."

També qüestionen les probabilitats de reiteració delictiva, entre d'altres raons perquè s'havien aplicat mesures tan excepcionals com el 155.

"Semblava, a més, necessari valorar el fet que la decisió s'havia de prendre en un context que aquelles conductes havien provocat ja l'excepcional aplicació del mecanisme del 155 de la Constitució, que havia suposat, entre altres coses, el cessament del recurrent en el seu càrrec de vicepresident de la Generalitat i la dissolució del Parlament."

Els tres magistrats contraris a la majoria són Juan Antonio Xiol, Fernando Valdés i María Luisa Balaguer.

Amb aquesta resolució, per primera vegada s'ha trencat la unanimitat del Tribunal Constitucional en els casos que havia afrontat relacionats amb el procés sobiranista català.

La decisió del Tribunal Constitucional de rebutjar la petició d'empara a Oriol Junqueras es va saber el 28 de novembre passat. El recurs de Junqueras era per la presó preventiva decretada per la jutge Carmen Lamela fa més de 2 anys; una presó preventiva que van mantenir tant Pablo Llarena com la sala d'apel·lacions del Suprem.

Text íntegre del vot particular:

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Procés catalàJudici procésOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut