Els Armilles Grogues rellancen les protestes coincidint amb el seu primer aniversari
Protestes al centre de París (Reuters)
París

Els Armilles Grogues rellancen les protestes coincidint amb el seu primer aniversari

A París ja s'han registrat els primers enfrontaments i s'han fet les primeres detencions

RedaccióActualitzat

Els Armilles Grogues han volgut aprofitar el seu primer aniversari per intentar revifar el moviment, amb accions per tot França i durant tot el cap de setmana. Són ja 53 dissabtes de protestes al carrer. 

El moviment ha anunciat més de 270 accions per aquest dissabte. Les manifestacions no han estat tan nombroses com s'esperava, i a ciutats com París o Montpeller hi ha hagut incidents. La policia ha informat d'un centenar de detinguts i més d'un miler d'identificacions.

 

Protestes al centre de París (Reuters)

 

Al llarg del dia hi ha hagut nombrosos actes i dispersos, com ha passat tot aquest any, des d'algun tall de carretera fins a manifestacions més festives.

Com també és habitual, la policia ha fet un ampli i visible desplegament. Més de 5.000 efectius només a la capital. A l'est de París, a la plaça d'Italie, hi ha hagut forts incidents: s'han aixecat barricades i s'ha atacat un centre comercial de la zona i diverses botigues. La policia ha fet diverses càrregues amb gasos lacrimògens i mànegues d'aigua per dispersar els manifestants.

El govern, a través del prefecte de París, assegura que combatrà les mobilitzacions amb fermesa també aquest diumenge. Tot i que els dissabtes és quan actuen els Armilles, demà fa exactament un any que van començar les manifestacions a la capital, al sCamps Elisis.

 

53 setmanes de protestes

El moviment dels Armilles Grogues ha posat en primer pla una profunda crisi social a França. El moviment ciutadà va passar de lluitar contra un augment d'impostos a convertir-se en un moviment antigovernamental molt més ampli.

 

Un "armilla groga" amb el missatge "El poble, en còlera" (Reuters)

 

Les seves reivindicacions, amb l'Arc de Triomf com a emblema de les protestes, continuen interpel·lant el president Emmanuel Macron, després de tot aquest temps d'enfrontaments als carrers.

Al llarg d'aquest any, les mobilitzacions han minvat, però la força i els motius de la protesta es mantenen vius. A més, encara té un ampli suport de l'opinió pública, perquè molts experts asseguren que són la part visible d'aquesta crisi que hi ha al país.

 

 

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut