Els àudios Cospedal-Villarejo per frenar contra rellotge la difusió dels papers Bárcenas
Cospedal trobava "mesquí" publicar la informació perquè podia perjudicar la campanya de les clavegueres de l'Estat contra l'independentisme
Nou capítol sobre la caixa B del PP. El diari El País publica aquest dilluns part de les converses entre María Dolores de Cospedal, aleshores secretària general del PP, i el que era comissari de policia José Manuel Villarejo, parlant del cas Bárcenas.
La primera trucada té lloc el 20 de gener del 2013. Era 48 hores després que el diari El Mundo hagués publicat, a tota portada, que Bárcenas havia pagat sobresous en negre durant anys a part de la cúpula del PP.
El diari parlava dels sobres que sortien cada mes de la caixa B, i recollia l'amenaça que feia tremolar els fonaments del partit: l'extresorer popular estava disposat a publicar la llibreta on havia anotat a mà qui s'enduia diners d'aquesta comptabilitat paral·lela cada mes. Cospedal truca a Villarejo --que segons El País era el seu principal aliat policial-- i li pregunta si aquesta amenaça va de debò o no.
Cospedal, preocupada per si surten els papers
El diari El País ha tingut accés a l'àudio d'aquella trucada, gravada, com tantes altres, per Villarejo. Aquest dilluns se'n publica una part, però el mitjà assegura que en publicarà més els pròxims dies. L'àudio estava guardat a casa del comissari, i va ser requisat per ordre judicial durant l'operació Tàndem.
Cospedal, d'entrada, es mostra preocupada per si la "llibreteta" sortirà a la llum, en referència a les anotacions que Bárcenas feia dels pagaments en B.
Villarejo li diu a Cospedal que havia estat parlant amb els autors de la informació d'El Mundo, els periodistes Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, per demanar-los que no publiquessin el contingut dels papers de Bárcenas. I adverteix: en aquelles notes hi apareixia el nom del "presi", en referència a Mariano Rajoy.
- Cospedal: "A mi m'arriba que Inda va explicant per aquí que té una llibreteta i la publicarà. [...] Escolta, i la famosa llibreteta, tu creus que la trauran?"
- Villarejo: "Jo, la llibreteta... a mi no m'ho han dit... ho he parlat amb tots dos..."
- Cospedal: "És que l'Inda ho va explicant a qui ho vol sentir."
- Villarejo: "Però a mi la famosa llibreteta que ell diu que tal, ell el que m'ha dit és que té fotocòpies d'alguns fulls que l'altre li ha ensenyat, que no els hi ha arribat a entregar, l'advocat. O sigui que la llibreteta no la té físicament, eh?"
El policia i la política també parlen de qui podria ser la font que va filtrar la informació sobre la caixa B, i anomenen els exministres Eduardo Zaplana i Esperanza Aguirre, a qui acusen de voler tombar el govern Rajoy.
- Villarejo: "No ho sé, el que vosaltres digueu, però jo seria partidari que a aquest tio [Bárcenas], al cabró del cabró..., se l'ha d'esclafar, eh?"
- Cospedal: "Jo ho tinc més clar que l'aigua."
- Villarejo: "Tot el que sigui intentar posar-hi pedaços amb aquest tio és un error, eh?"
- Cospedal: "Jo no en tinc cap dubte."
L'operació contra l'independentisme, en risc
Cospedal li demana a Villarejo que faci el possible per aturar la publicació de la "llibreteta", i titlla de mesquina la informació d'El Mundo, perquè diu que deixava sense efecte "lo de los catalanes", la campanya de les clavegueres de l'Estat contra l'independentisme.
Cospedal: "Aquest tio, el Bárcenas, quan el vam fer fora del partit... va anar amb aquesta coseta per tots els diaris d'Espanya i ningú li va comprar. I que ho hagin tret ara a mi m'ha semblat una mesquinesa de mil dimonis, entre altres coses perquè han deixat sense efecte això dels catalans."
Aquell gener del 2013 la premsa havia filtrat suposats informes policials, sense signatura, data ni destinatari, on s'acusava suposades corrupteles d'Artur Mas, que en aquells moments era president de la Generalitat, o de l'expresident Jordi Pujol.
Documents publicats: cal suavitzar els informes policials
A Cospedal li preocupava que l'afer Bárcenas eclipsés aquesta campanya contra l'independentisme, però els advertiments no van servir de res: el 31 de gener del 2013, pocs dies després de la primera conversa Cospedal-Villarejo, el diari El País publica "Els papers de Bárcenas". S'hi podia llegir el detall dels donatius en B que havia donat, en sobres, l'extresorer popular a la cúpula del partit.
En portada hi sortien noms com Jaime Mayor, Cospedal o el famós "M. Rajoy". La "llibreteta", doncs, ja era de domini públic tot i les pressions de Cospedal a Villarejo per frenar-ho.
En una altra de les converses que revela El País, els protagonistes ja no parlen d'evitar la difusió dels documents, sinó de la necessitat de suavitzar els informes que la policia entregarà al jutge que investiga el cas.
- Villarejo: "L'informe de dilluns, parlem-ne."
- Cospedal: "Sí."
- Villarejo: "Sé que ahir a la tarda et va trucar el ministre [Jorge Fernández Díaz] després de parlar-ne amb Pepe Losada [cap de la Comissaria General de la Policia Judicial]. S'ha negat a canviar-ne ni una coma."
- Cospedal: "I a part, em va trucar [Fernández Díaz] ahir a la nit per dir-me que tindré un dia per veure'l [l'informe] abans que el doni al jutge... i jo dic, per què em truques?"
Estan parlant de la dificultat per canviar l'informe que arribarà a l'Audiència Nacional. Però part de la feina ja està feta.
- Villarejo: "A l'informe fins i tot hi havia el nom del president, no sé si ho saps."
- Cospedal: "No."
- Villarejo: [...] "L'hem convençut perquè tregui el més important i tal, però no podem estar així cada dia."
- Cospedal: "Ja ho sé."
Villarejo també li diu a Cospedal que cal ascendir els policies més molestos de la investigació perquè deixin de participar-hi, i lamenta que encara no s'hagi fet el pas.
Vuit anys després, l'inspector en cap de la UDEF, Manuel Morocho, va declarar a l'Audiència Nacional que li havien ofert un lloc de feina "tranquil" per uns 6.000 euros al mes, o anar-se'n a qualsevol ambaixada.
D'intentar frenar-ho a haver de declarar al jutjat
De resultes de les revelacions periodístiques, l'Audiència Nacional va obrir una investigació sobre la relació entre Bárcenas i la cúpula del PP i, concretament, sobre el seu acomiadament. Cospedal va haver de prestar declaració l'agost del 2013 a l'Audiència Nacional.
Davant del jutge, es va desvincular absolutament de les entrades i sortides de diners del PP. Va negar l'existència d'una caixa B i va assegurar que no havia cobrat ni un euro en negre del partit. Cospedal també va declarar que la gestió de l'acomiadament de Bárcenas, que continuava en nòmina i amb cotxe pagat pel partit sense treballar-hi, va ser responsabilitat de Rajoy.
Cospedal va tornar a l'Audiència Nacional l'agost de l'any passat. En aquella ocasió era en el marc de la investigació del cas Kitchen, l'operació liderada per Villarejo per robar a Luis Bárcenas la documentació que demostrava l'existència de la caixa B.
Davant del jutge, Cospedal va reconèixer que va contactar amb Villarejo, però tan sols perquè tenia por que algú estigués espiant el Partit Popular, i que en cap moment li va encarregar cap operació contra Bárcenas.
Fins a 3 sentències sobre la comptabilitat paral·lela del PP posen de manifest més d'una dècada de diner negre amb què es van pagar sobresous i la reforma de la seu de Génova.